392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Magyarországon épülhet az első szivattyús-tározós erőmű

10perc.hu
2024. 03. 27.
Magyarországon épülhet az első szivattyús-tározós erőmű

Magyarország történetének első szivattyús-tározós erőműve épülhet hamarosan.

Magyarország energiaellátásának biztonságát és versenyképességét javíthatja egy új, 600 megawattos szivattyús-tározós erőmű, amely a szél és a víz erejét hívja segítségül - írja a Pénzcentrum. A Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében létesülő létesítmény egy napon belül képes lesz kiszabályozni az időjárásfüggő megújulók termelését, csökkentve az importkitettséget is.

A szivattyús-tározós erőművek a leghatékonyabb módja az energiatárolásnak. Működési elvük egyszerű: amikor felesleges villamos energia áll rendelkezésre (pl. erős szél fúj éjszaka), a vizet a felső tározóba szivattyúzzák. Nagyobb áramigény esetén a vizet leeresztik, ami turbinákat hajtva áramot termel.

Jelenleg Ausztriában számos ilyen létesítmény üzemel, Magyarországon pedig két lehetséges helyszínt vizsgálnak, Sajóivánka és Markaz községek térségében. A kutatófúrások már elkezdődtek, a megvalósíthatósági tanulmány várhatóan idén elkészül.

Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő hangsúlyozta, hogy a szivattyús-tározós erőművek elengedhetetlenek az időjárásfüggő megújulók terjedésével. A naperőművek kapacitása hazánkban 6100 megawatt, de a tárolásuk kritikus fontosságú. A szivattyús-tározós erőművek ezen a területen is jelentős előrelépést hozhatnak.

Az MVM már foglalkozik a létesítés kérdésével, és ha a projekt megvalósul, az erőmű napon belül kiszabályozza az időjárásfüggő megújulók túltermelését, csökkentve az importkitettséget is.

Főkép forrása:
Freepik (illusztráció)

Hirdetés

További cikkek