391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Máris hiánycikk a tűzifa! Az állami erdőgazdaságok nagy része két-két és fél hónap múlva tud szállítani!

10perc.hu
2022. 09. 21.
Máris hiánycikk a tűzifa! Az állami erdőgazdaságok nagy része két-két és fél hónap múlva tud szállítani!

A hatósági ár keménylombú fák esetén erdei köbméterenként 30 ezer, a puhalombú és a fenyőfélék köbmétere pedig egyaránt 19 ezer forint.

Ahogy arról a 10perc.hu is beszámolt, a tűzifaprogram elindulását vasárnap jelentette be Nagy István agrárminiszter, aki azt is közölte, a fűtési időszakra elegendő tűzifa-mennyiség áll az ország rendelkezésére. A családok háztartásonként 10 köbméter tűzifát vehetnek hatósági áron, mégpedig a keménylombú fák esetén erdei köbméterenként 30 ezer, a puhalombú és a fenyőfélék köbmétere pedig egyaránt 19 ezer forint.

Egy erdei köbméter 1x1x1,7 méteres farakást, azaz egy méter hosszan 1,7 méter magasra pakolt egyméteres farönköket jelent, ami frissen vágott keményfából 11-12 mázsa, a fűtésre alkalmas légszáraz állapotú fából pedig nagyjából 8 mázsa. Az RTL Híradója utána nézett annak, vajon valóban beszerezhető-e a fűtési szezon előtt a családoknak járó mennyiség.

Nos, kiderült, sem telefonon nem tudnak az emberek hozzájutni a tűzifához, de aki személyesen ment el egy állami erdészetbe, annak azt ajánlották, talán próbálja meg újra jövőre. Egy másik megkérdezett inkább elment egy maszek tüzéphez, és a hatósági árnál háromszor többért, 95 ezer forintért vett erdei köbméter tüzelőt.


Annak is kell 1-1,5 hónapot várni, aki meg tudja oldani a megvásárolt fa elszállítását      Fotó: freepik.com


Foglaltat jelez a telefon, nem veszik föl, vagy ha fölveszik, utána gyorsan mellérakják. Délben föladtam, és Érden sikerült egy maszek tüzépesnél 95 ezer forintért egy erdei köbméter fát venni. Elképzelhető, hogy nagyobb türelem kellett volna hozzá, csak mivel ugye egyre hűvösebbek az idők, az ember elveszti a türelmét” – mondta telefonon a Híradónak a férfi, aki másfél nap után adta fel a telefonálgatást.

Van olyan megye, ahol 2-2,5 hónap a kiszállítási idő, azaz aki most rendel november végén-december elején juthat fához. De annak is kell 1-1,5 hónapot várni, aki meg tudja oldani a megvásárolt fa elszállítását. Ráadásul sok helyen kizárólag 2 méteres, vegyes keménylombos tűzifa van.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek