EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Árstop: harmincezerbe kerül a legjobb tűzifa köbmétere!

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Az Agrárminisztérium nyilvánosságra hozta a hatósági áras tűzifaprogram részleteit, amiből kiderül, hogy az ebben szereplő, árstop alá tartozó 10 köbméterbe a 2022. május 1-je után vásárolt tűzifa mennyisége is beleszámít.

A kormány ígéretének megfelelően ma reggel nyilvánosságra került a hatósági áras tűzifaprogram minden részlete. Az Agrárminisztérium közleménye szerint az állami erdőgazdaságokban megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, mégpedig háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter az ország 152 értékesítési pontján.

A HVG megírta, hogy a program keretein belül három típusú tüzelőanyagot lehet megvásárolni:
- keménylombos fát (például a gyertyánt, a bükköt, a tölgyet, az akácot és kőrist), ezeknek a köbmétere 30 ezer forintba fog kerülni,
- lágylombos fát (például az égereket, a nyárt, a hársat és a fűzt), ezekért 19 ezer forintot kell fizetni köbméterenként
- és a fenyőt, amiért szintén 19 ezer forintot kell köbméterenként kifizetni.

Mielőtt valaki az olcsóbb tűzifa mellett döntene, nem árt, ha figyelembe veszi azt, hogy a lágylombos fák és a fenyőfélék nem tartják úgy a hőt, mint a keménylombosok, emellett sok időre van szükségük ahhoz, hogy kiszáradjanak. Így a programban szereplő 10 köbméter nem ugyanazt a két esetben, azaz aki az olcsóbbat választja, a téli szezonra jóval többet kell majd beszereznie.


Az állami erdőgazdaságokban megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, mégpedig háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter az ország 152 értékesítési pontján      Fotó: freepik.com


Azért arról például nem volt szó, hogy nem a program indulásától számítják majd a családonkénti 10 köbméter hatósági áras tűzifa megvásárlását. Az Agrárminisztérium viszont szigorított a feltételeken, Kiderült az is, hogy az Agrárminisztérium egy szigorítást is: az árstop alá tartozó 10 köbméterbe a 2022. május 1-je után vásárolt tűzifa mennyisége is beleszámít. Ugyanakkor arra nincs utalás, hogy amennyiben a májustól vásárolt tűzifa köbmétere drágább volt, mint a hatósági áras tűzelő köbmétere, akkor azt is beleszámítják-e a vásárlásnál.

Ugyancsak nincs szó a programban a magánkézben lévő erdőgazdaságok által kitermelt tűzifa áráról, azaz a jelen szabályozás értelmében azok továbbra is piaci áron adhatják vásárlóiknak a tüzelőanyagot. Viszont arra kitértek, hogy az erdőkben biztosítják a rászoruló családok számára a rőzsegyűjtést.
Hirdetés
Hirdetés