Nagyon úgy tűnik, hogy rövidesen csak ünnepnapokon telik majd arra sok családnál, hogy csirkehús kerüljön majd az asztalra. Ugyanis az index.hu portálnak nyilatkozó Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa legkevesebb 30-35 százalékos áremelést jósol a következő négy hónapban a baromfitermékeknél.
A baromfihús árában eddig egyelőre még leginkább a tavalyi költségemelések hatása jelent meg, azonban az energiaárak elszabadulása új helyzetet teremt. Nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat, a kevésbé korszerű istállókkal rendelkező, kevésbé tőkeerős kisebb szereplők esetében a téli leállások, illetve az állattartó telepek bezárása valószínűsíthető.
Az első, mintegy 22-25 százalékos áremelési szándékot már a múlt héten bejelentették. Amennyiben pedig nem kompenzálná a költségemelkedést, akkor ősszel, a tél elején újabb 10-15 százalékos áremelést tartanak szükségesnek az ágazat szereplői, elsősorban az élőállat árának emelkedése és az energiaköltségek jelentős növekedése miatt.
A szakember azt sem tartja kizártnak, hogy egyes baromfitermékekből átmenetileg hiányok lesznek. Különösen akkor, ha a termeléscsökkenés, és nem a lakossági spórolás miatti keresletcsökkenés lesz a jelentősebb mértékű, mivel akkor valamekkora tere még lesz a termelői, feldolgozói átadási áremelésnek.