391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Csökken az ekho, alternatíva lehet a katásoknak

10perc.hu
2022. 08. 10.
Csökken az ekho, alternatíva lehet a katásoknak

Több adóváltozásról döntött a kormány, meg is jelent a két erről szóló kormányrendelet.

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke - 13 százalékponttal - 15 százalékra csökken.

Szeptember 1-től ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) miután megjelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

Akinek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatja, a következő adózási módokat javasolja a PM:
- az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás,
- a cégeknek a kisvállalati adó lehet alternatíva,
- a művészeknek - íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek - pedig az ekho lehet a legjobb választás.

A közlemény szerint az ekho adminisztrációja is csökken. Az érintettek ekhós jövedelme ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról.

Az új kormányrendelet eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a katás cégek esetében.

A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

Ezen felül a katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet.

Az ekhót "normál foglalkozás" mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése.
Viszont, ha például a zenész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

Tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, a minisztérium arra számít, hogy szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet.

Főkép forrása:
Illusztráció (freepik.com)

További cikkek