EUR: 410,55 Ft
USD: 391,90 Ft
CHF: 416,16 Ft
GBP: 475,41 Ft
HRK: 54,34 Ft
RON: 83,51 Ft
RSD: 3,50 Ft

Mai névnap:

Amíg nincs 400 ezer forintos nettó fizetés, addig szemétszállítás sincsen!

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: FKF

A sztrájkoló kukások szerint legtöbben 250-280 ezer forintot visznek haza, de akkor már bent vannak hétvégén is.

Négyszáz kukás szüntette be a munkát Budapesten, így a főváros több kerületében nem vitték el a szemetet. Ez a szám mára növekedni fog, ugyanis rengetegen csatlakoztak a sztrájkolókhoz. A szemétszállítók négyszázezer forintos nettó fizetést követelnek, és bejelentették, amíg ezt nem kapják meg, nem lesz a szemét elszállítva a fővárosban.

Nyílt levelükben azt írják, nem becsülik meg őket. Hermann Zoltán tizennégy éve dolgozik az FKF-nél. Az RTL Híradó riporterének azt mondta: nem tudnak megélni a fizetésükből, a helyzet csak egyre romlott az évek folyamán. Azt is leszögezte: amíg nem lesz aláírt megegyezés, a szemetet nem fogják elszállítani.


A szemétszállítók négyszázezer forintos nettó fizetést követelnek      Fotó: FKF


„Nem vagyunk megbecsülve, az az első dolog, a második, hogy nem tudunk megélni a fizetésünkből, mert a létminimum alatt keresünk, ráadásul a rezsiszámláinkat sem tudjuk fizetni. Átlagosan kétszázötven-kétszárnyolcvanezer forintot viszünk haza, de akkor már bent vagyunk a hétvégén is” – állította Hermann Zoltán.

Januárban a főváros 15 százalékos béremelést adott számukra, de azt mára az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. Mindenesetre megkezdődtek a bértárgyalások, melyen a sztrájkolókat egy 10 fős csoport képviseli. A főváros úgy döntött, ha ma estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása érdekében.