391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tűzifaprogram: megy a kapkodás, hurcolják ide-oda a tüzelőt országon belül

10perc.hu
2022. 10. 01.
Tűzifaprogram: megy a kapkodás, hurcolják ide-oda a tüzelőt országon belül

Az első ütemben 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba került, mert itt mutatkozik rá igény.

Büszkén jelentette be saját közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter, hogy elindult a Tűzifaprogram országon belüli átcsoportosítása. Ez azt jelenti, hogy az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő, többen élnek és hatalmas az igény a tűzifára. Vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés.

Így jut az első ütemben 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba. Jelenleg új vasúti lerakóhelyeket alakítanak a MÁV-val együttműködésben, illetve plusz fakitermelő kapacitás átcsoportosítása történik a főváros térségébe. Utóbbi esetben újfent megfeledkezett arról a miniszter, hogy a frissen kivágott fa alkalmatlan a fűtésre…


A tűzifa alapanyagnak jó rönköket egyre borsosabb áron lehet elszállítani és a tűzifának alkalmas hasábokra feldolgozni     Fotó: freepik.com


Noha Nagy István azt állítja, hogy az állami erdőgazdaságok prioritásként kezelik és folyamatosan teljesítik a lakosság tűzifa-megrendeléseit, a valóság jelentősen eltér ettől a hurráoptimizmustól. Ugyanis továbbra is országos gond az állami erdőgazdálkodások esetében a több hetes vagy hónapos várólista, arról nem beszélve, hogy a tűzifa alapanyagnak jó rönköket egyre borsosabb áron lehet elszállítani, a feldolgozásukról – hasábra vágásukról – most ne is beszéljünk.

Ezzel szemben az agrártárca vezetője kijelentette, a tapasztalatok alapján az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány eléri a 70 százalékot.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek