EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Cserepes virág kontra milliós jutalom – forrong a pedagógustársadalom a tankerületi pénzek miatt

Belföldi hírek
10perc.hu
7 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

A két legnagyobb szakszervezet – a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – szerint a tankerületi vezetők jutalmának mértéke tökéletesen példázza azt, hova jutott ma az oktatás.

Ahogy arról már a 10perc.hu korábban beszámolt, 2600 tankerületi hivatalnok több jutalmat kapott, mint a 106 ezer iskolai dolgozó összesen. Nekik cafetéria is jár, a tanároknak nem, pedig a szakszervezetek szerint nagyon is megérdemelnék.

A tankerületi vezetők jutalmának mértéke tökéletesen példázza a 12 éve hatalmon lévő rezsimnek az oktatáshoz, illetve az oktatásban dolgozókhoz való hozzáállását” – mondta a szeretlekmagyarorszag.hu portálnak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A szakszervezeti vezető cinikusan mindehhez hozzátette, miután a tankerületi vezetők az elvárásoknak megfelelően végezték a munkájukat, vélhetően „megérdemelték” a jutalmukat. Gosztonyi Gábor szerint azért is elkeserítőek a néhol milliós nagyságrendű elismerések, mivel az oktatásban dolgozók több mint egy évtizede semmilyen kézzelfogható jutalmat nem kapnak.

Miközben a pedagógusnapon is olyan megalázó helyzetekbe keverik a tanárokat, mint amikor nevelőtestületenként egy cserepes virágot adnak. Legalább az állami alkalmazottaknak kifizethető cafetériára jogosultak lehetnének a pedagógusok és az oktatásban dolgozók. De még ezt sem kapják” – állította az alelnök.


Az oktatásban dolgozók több mint egy évtizede semmilyen kézzelfogható jutalmat nem kapnak     Fotó: freepik.com


Gosztonyi Gábor szerint ezekkel a jutalmakkal teljesen egyértelmű üzenetet küldenek a pedagógusok számára: amennyid van, annyit is érsz. A PSZ alelnöke azt mondja, az oktatásban dolgozókat semmibe veszik, mert a kormányzat továbbra is kiadásként tekint az oktatásra.

Az irreálisan magasnak tűnő vezetői jutalmak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint is döbbenetesek. Komjáthy Annát a PDSZ elnöke kijelentette, a „rendkívül megalázó, igazságtalan, és része annak a rendszernek, ahogyan most az oktatás működik.”

Úgy gondolja, a tankerületi vezetők jutalmából például finanszírozhatták volna a digitális oktatás alatt azokat a beszerzéseket, amiket a tanárok kényszerültek saját zsebből megoldani, hogy otthonról tudjanak tanítani.