393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Méghogy nincs pénz az oktatásban… A tankerületek vezetői másfél milliós, míg a pedagógusok átlag 10.500 forint jutalmat kaptak

10perc.hu
2022. 10. 19.
Méghogy nincs pénz az oktatásban… A tankerületek vezetői másfél milliós, míg a pedagógusok átlag 10.500 forint jutalmat kaptak

A tankerületek bizonyítottan sokkal több pénzt fordítottak a 2605 tankerületi hivatalnok jutalmazására, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazottéra.

A kormány a pedagógussztrájkok és megmozdulások alatt és után nem győzte hangsúlyozni, hogy a háborús válság miatt nincs pénz az oktatásban, ugyanis az Európai Uniótól járó támogatásból tudják csak rendezni a tanárok bérét. Nos, a 24.hu kiderítette, egy szó sem igaz mindebből, csak éppen a pedagógusoknak jutnak morzsák vagy még azok sem a meglévő pénzügyi keretből.

Az összesítésből egyértelműen kiderült, hogy a tankerületek önmagukra, saját jutalmazásukra megtalálták a forrásokat. A tankerületek ugyanis több pénzt fordítottak a 2605 tankerületi hivatalnok jutalmazására, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazottéra.

A legdurvább összehasonlítási adat, hogy amíg egy-egy tankerületi igazgató a vizsgált időszakban átlagosan több mint 1,5 millió forintnyi jutalmat kapott, a tankerületi hivatalnokok átlagosan 562 ezer forintot, addig a pedagógusok az intézményvezetéssel együtt átlagosan 10 500 forint jutalomban részesültek.


A tankerületi vezetőkre pénzeső hullott jutalomként, míg a pedagógusokra sok helyen száz forint jutalom sem jutott     Fotó: freepik.com


A különbség – kapaszkodjanak meg kedves Olvasóink – 143-szoros és csaknem 54-szeres. Sőt, volt 11 tankerületi igazgató, aki egymaga több jutalmat kapott, mint a tankerületében az összes tanár. Közülük hárman budapestiek, az agglomerációból – Vác és Dunakeszi – ketten kerültek ki.

Jellemző, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgó, a szakdolgozatával plágiumügybe keveredő Marosi Beatrix, a Belső-pesti Tankerületi Központ vezetője 2020-ban egymaga kétszer annyi jutalmat vehetett fel, mint a tankerületben dolgozó 2951 tanár összesen. Ez számszerűsítve: 1,1 milliót kapott, a tanároknak összesen 500 000 forint jutott, azaz fejenként 169,43 forint. A különbség csaknem 6500-szoros!


Dunakeszin a tanárok összesen nem kaptak annyi jutalmat - fenyegető levelet viszont annál többet -, mint a tankerület vezetője egyedül      Fotó: Facebook


Persze mindez nem egyedi eset, ugyanis az összeállításból kiderült, hogy a három berettyóújfalusi tankerületi vezetők 2019-ben összesen 13,448 millió forintot vihetett haza jutalomként, míg az alájuk tartozó 1722 pedagógus összesen 84 ezer forint, fejenként 48,8 forint jutalmat kapott a munkájáért. Az itt tapasztalt jutalomkülönbség 92.000-szeres!

Tényleg csodálkozik valaki azon, hogy a pedagógusok sztrájkolnak, és az oktatás, valamint a saját jövőjük miatt megmozdulásokat, tüntetéseket szerveznek?

Főkép forrása:
MTI/Kovács Attila

További cikkek