Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jelentős reálbérnövekedés várható 2024-ben a magyar versenyszférában

10perc.hu
2024. 08. 14.
Jelentős reálbérnövekedés várható 2024-ben a magyar versenyszférában

A magyar versenyszférában 2024-ben jelentős reálbérnövekedés várható.

A magyar versenyszférában 2024-ben számottevő reálbérnövekedés várható, bár a béremelkedés mértékét sok dolgozó eltérően érzékeli. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 májusában a vállalati szektorban a bruttó átlagkereset 664 ezer forintot tett ki, ami 13 százalékos növekedést jelent 2023 májusához képest. Ezzel szemben a mediánkereset 506 ezer forint körül alakult - írta a Piacesprofit.hu oldala.

Sokan mégsem érzik úgy, hogy keresetük jelentősen emelkedett volna. Ennek egyik oka, hogy a bérnövekedés jelentős része már 2023-ban megtörtént, így a 2024-es növekedés egy része csupán ezeknek az áthúzódó hatásoknak köszönhető. Például, ha 2023 novemberét vesszük alapul, 2024 májusára a bérek 6,2 százalékkal nőttek, ami jóval szerényebb emelkedést jelent.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb felmérése alapján a versenyszférában idén átlagosan 8,8 százalékos bérnövekedésre lehet számítani. Ez a várható 4,5 százalékos infláció mellett komoly reálbérnövekedést jelent. Azonban a béremelési szándékok jelentősen különböznek a vállalatok méretétől függően. Az 5-10 főt foglalkoztató kisvállalkozásoknál csupán 7 százalékos átlagos növekedést várnak, míg a 51-250 főt alkalmazó középvállalatoknál magasabb, 9,3 százalékos emelésre számítanak.

Érdekes megfigyelni, hogy az 5-10 fős cégek közel egyharmada egyáltalán nem tervez bért emelni, míg a középvállalatok túlnyomó többsége, 90 százaléka biztosan növeli dolgozói fizetését. A nagyobb vállalatok általában nagyobb bérnövekedést tudnak biztosítani, ami versenyelőnyt jelenthet számukra a munkaerőpiacon.

A béremelési lehetőségek szektoronként is különböznek. A legkisebb bérnövekedés a kereskedelemben és az építőiparban várható, ahol átlagosan 7,4 százalékos növekedésre lehet számítani. Ezzel szemben a feldolgozóiparban, ahol a vállalatok átlagos mérete nagyobb, 9,3 százalékos bérnövekedés prognosztizálható, míg a szolgáltatási szektorban 9,1 százalékos emelést várnak.

Főkép forrása:
Dr. Szabó Gergely Gábor ügyvéd Facebook oldala
Címkék:
#Munkabér

További cikkek