Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Olcsóbb lesz a hitel, júliustól csökken a THM-plafon

10perc.hu
2024. 05. 23.
Olcsóbb lesz a hitel, júliustól csökken a THM-plafon

Júliustól olcsóbbak lesznek a hitelek a THM-plafon csökkenésének köszönhetően.

A jegybank az elmúlt hat hónapban jelentősen, 4,25 százalékponttal csökkentette az alapkamatot, ami hatással van a THM-plafonra is - írja a Bank360.hu.

A THM-plafon a hitelek maximális teljes hiteldíj mutatója, amit a jegybank határoz meg.

Júliustól a személyi kölcsönöknél a THM-plafon 35,5 százalékról 31,25 százalékra csökken, a hitelkártyáknál és áruhiteleknél pedig 50,5 százalékról 46,25 százalékra.

Ez a változás jelentős megtakarítást jelenthet a hitelfelvevőknek. Egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén a teljes visszafizetendő összeg a jelenlegi THM-mel 2,15 millió forint, míg a júliustól érvényes új maximummal 1,99 millió forint. Ez a különbség több mint 160 ezer forint.

A szakportál hitelkalkulátora alapján jelenleg is találhatunk 14 százalékos THM-mel elérhető személyi kölcsönöket,ami még kedvezőbb, mint a júliustól érvényes új maximum. Ezekben az esetekben a teljes visszafizetendő összeg 1,37 millió forint, ami 600 ezer forinttal olcsóbb, mint a THM-plafonnal kalkulálva.

A THM-plafon félévente változhat, így a Magyar Nemzeti Bank elmúlt hat hónapban végrehajtott kamatcsökkentései júliustól fogják éreztetni a hatásukat. Tavaly december eleje óta az alapkamat 11,50 százalékról 7,25 százalékra esett.

A maximum THM-től nem csökken a lakáshitelek kamatplafonja

A bankok ugyan tavaly október óta alkalmaznak egy THM-plafonként működő kamatplafont  a lakossági lakáscélú jelzáloghiteleknél is, ez azonban független a törvény által előírt maximum THM-től.

A kormány kérése alapján az új lakáshitelekre alkalmazott önkéntes THM-plafon 2024. januártól legfeljebb 7,3 százalék, ez azonban nem lesz alacsonyabb a jegybanki kamatcsökkentésektől, sőt a bankok már azt feszegetik, hogy meddig lehet tartani ezt a hosszú távú referenciahozamok növekedése után.

Alacsonyabb lakáshitel-kamatokra tehát jó ideig nem számíthatnak az igénylők, akik annak is örülhetnek, ha a bankok nem drágítanak a jelzáloghiteleiken, amire már volt példa májusban. Ebben a piaci helyzetben kérte meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a bankokat szerdán, hogy a hozamemelkedés ellenére tartsák fenn a jelenlegi önkéntes THM-plafont június 30-ig.

További cikkek