Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

50 bázisponttal csökkent az alapkamat

10perc/MTI
2024. 05. 21.
50 bázisponttal csökkent az alapkamat

A kamatcsökkentés indokai a gazdasági növekedés, a historikusan magas devizatartalék, a javuló folyó fizetési mérleg és a körültekintő monetáris politika.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 2024. május 21-i ülésén 50 bázisponttal, 7,25%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A kamatfolyosó két szélét is 50 bázisponttal mérsékelték.

A kamatcsökkentés indokai:

  • A magyar gazdaság növekedésnek indult.
  • A devizatartalék historikusan magas szinten van.
  • A folyó fizetési mérleg tartósan javul.
  • A körültekintő monetáris politika erősíti az ország kockázati megítélését.

A jegybank továbbra is figyelemmel kíséri a gazdasági mutatókat, és adatvezérelten dönt az alapkamat további mérsékléséről.

Cél, hogy a fogyasztóiár-index a jövő évtől tartósan visszatérjen a jegybanki toleranciasávba. Ehhez inflációs várakozások horgonyzottsága, a pénzügyi piaci stabilitás fenntartása és a fegyelmezett monetáris politika szükséges.

A jegybank előrejelzése szerint a költségvetés hiánya 2024-ben mérséklődik, az elsődleges egyenleg öt év után újra egyensúly közelébe javul. A bruttó államadósság a GDP 73,5%-ára csökkent 2023 végére.

A globális és hazai dezinflációt övező kockázatok, illetve a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága előretekintve is óvatos és türelmes monetáris politikát indokol.

Főkép forrása:
Creative Commons/Adam Fagen
Címkék:
#MNB

További cikkek