392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A kormány gyógyszerautomaták bevezetését tervezi

10perc.hu
2024. 04. 15.
A kormány gyógyszerautomaták bevezetését tervezi

Hamarosan érkezhetnek a 24 órás önkiszolgáló patikák.

A magyar kormány tervezi gyógyszerautomaták bevezetését, hogy javítsa a lakosság hozzáférését az alapvető gyógyszerekhez, különösen a kistelepüléseken és éjszaka - írja az ATV. A javaslatot vegyesen fogadták: a szakértők támogatják, míg a gyógyszerészek aggódnak a munkájukért.

Az egészségügyi államtitkár, Takács Péter a közelmúltban javasolta gyógyszerautomaták telepítését, hogy éjjel-nappal elérhetővé tegyék a receptek nélkül kapható készítményeket, elsősorban a gyermekek számára. A cél a gyógyszerhiány enyhítése a kistelepüléseken, ahol gyakran nincs ügyeletes gyógyszertár.

Az ötletet a Magyar Gyógyszerészi Kamara aggodalommal fogadta, attól tartva, hogy a patikusok elveszítik a munkájukat. A kamara elnöke, Hankó Zoltán alternatív megoldásokat javasolt, mint a 24 órás nyitvatartás bevezetése a kijelölt patikákban.

Ugyanakkor a volt egészségügyi miniszter, az ATV Híradónak adott interjújában támogatta a javaslatot, kijelentve, hogy "megfelelő lépésnek" tartja, és hozzátette, hogy "olcsóbb egy automatát üzemeltetni, mint egész éjszakára egy gyógyszerészt megfizetni."

A dunántúli kistelepülések polgármesterei és a lakosság is támogatja a terveket, mondván, hogy megkönnyítené a gyógyszerekhez való hozzáférést.

A Belügyminisztérium megerősítette, hogy a projekt jelenleg tervezési fázisban van, és további részleteket később hoznak nyilvánosságra.

További cikkek