392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

COP28 klímacsúcs: elfogadták a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére vonatkozó zárónyilatkozatot

10perc/Reuters
2023. 12. 13.
COP28 klímacsúcs: elfogadták a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére vonatkozó zárónyilatkozatot

A COP28 klímacsúcs résztvevői elfogadták a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére vonatkozó zárónyilatkozatot. A megállapodás felszólítja a világ országait a fosszilis tüzelőanyagokról való igazságos, rendezett és méltányos megválásra, valamint a megújuló energiakapacitás megháromszorozására 2030-ig.

A megállapodás szövege szerint a világ országainak "a fosszilis tüzelőanyagokról való, igazságos, rendezett és méltányos megválásra az energiarendszerekben (...) annak érdekében, hogy a tudomány javaslatának megfelelően 2050-re elérhető legyen nettó nulla részarányuk".

A dokumentum emellett 2030-ig a megújuló energiakapacitás megháromszorozását is szorgalmazza világviszonylatban, valamint sürgeti a szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek, illetve a szén-dioxid-termelő iparágakban a leválasztást és tárolást lehetővé tevő technológiák fejlesztésének felgyorsítását.

A COP28 klímacsúcs elfogadott zárónyilatkozata fontos lépés a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A megállapodás felszólítja a világ országait a fosszilis tüzelőanyagoktól való elfordulásra, és ezzel a 1,5 fokos határérték betartásához szükséges lépések megtételére.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek