Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyarország nem engedi át a területén az EU fegyverszállítmányait Ukrajna felé

10perc.hu
2022. 02. 28.
Magyarország nem engedi át a területén az EU fegyverszállítmányait Ukrajna felé

A kárpátaljai magyarok biztonságára hivatkozva hozta meg a döntését a kabinet, annak ellenére, hogy teljes jogú tagjai vagyunk az Európai Uniónak.

Igencsak meglepő döntést hozott a magyar kormány, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Koszovóban tett látogatásakor bejelentette, hogy Magyarország ugyan hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén.

„Nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak" – közölte a külügyminiszter, majd hozzátette: „Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja”.



Ehhez képest a Holland Védelmi Minisztérium közösségi oldalán nyilvánosságra hozta, hogy Hollandia négyszáz kézi páncéltörő gránátvetőt, illetve kétszáz Stinger légvédelmi rakétát küld Ukrajnába. 100 darab mesterlövész puskát is visz a gép Hollandiából 30 ezer tölténnyel, és két aknakereső tengeri búvárhajót. A fegyvereket a Pápán állomásozó szállítógépek egyike juttatja el a háború sújtotta országba. 

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek