EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Nem hagyja magát az orvostársadalom! Egy nap alatt ötezren jelezték, maradnak MOK-tagok

Egészség
10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: Pixabay

Hiába a kormány szándéka a neki ellenálló Magyar Orvosi Kamara leépítésére, a kamara kérésére az egészségügyben dolgozók továbbra is kitartanak a MOK mellett.

Ahogy arra egyébként a korábbi, országos tiltakozás után számítani lehetett, az orvosok nagy számban állnak ki a Magyar Orvosi Kamara mellett. Ahogy azt a 10perc.hu is megírta, kedden a kormány kezdeményezésére 122 igen szavazattal 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a Tisztelt Ház a MOK ellehetetlenítését előirányzó törvényjavaslatot.

A jogszabály, ami már jogerőre is emelkedett, megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát, ami azt jelenti, hogy a Magyar Orvosi Kamarában meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. Ráadásul arra kényszeríti az orvosokat, hogy írásban jelezzék 30 napon belül, hogy megtartják-e tagságukat. A határidő lejártát követően a nem válaszolók automatikusan törlődnek a MOK tagságából.


Egy nap alatt ötezren jelezték, maradnak MOK-tagok     Fotó: Freepik


Nos, úgy tűnik, a kormány kicsit elszámította magát, ugyanis a Blikk információja szerint az orvosok tömegével állnak ki a kamara mellett. A MOK alelnöke, Álmos Péter bejelentette, egy nap alatt közel ötezren jelezték belépési szándékukat az „új” orvosi kamarába. Ami ugye egyet jelent a régibe való maradással.

Az alelnök a MedicalOnline-nak adott interjújában elmondta, szerinte egy 5-10 ezer fős erős, összetartó kamara is lehet ütőképes. Nyugdíjas, már nem aktív kollégák kérik a felvételüket, külföldön dolgozó magyar orvosok csatlakoznának támogatóként.

„A nyomásgyakorlás tovább zajlik, folytatni fogjuk az önként vállalt túlmunkaszerződések letététbe helyezését. Ha ezt csak néhány ezren megteszik, az több mint elég” – jelezte Álmos Péter.