392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ellentmondott és fellázadt a MOK, a kormánytöbbség egy pillanat alatt megszűntette az orvosok kötelező kamarai tagságát

10perc.hu
2023. 03. 01.
Ellentmondott és fellázadt a MOK, a kormánytöbbség egy pillanat alatt megszűntette az orvosok kötelező kamarai tagságát

A Magyar Orvosi Kamara jelenlegi tagjainak nyilatkozniuk kell arról, hogy tagok akarnak-e maradni, ha ezt 30 napon belül nem teszik meg, a tagságuk automatikusan megszűnik.

Már akkor, 2018. szeptember 11-én sem vették sokan komolyan Orbán Viktor bejelentését, amikor azt találta mondani Strasbourgban, hogy „mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) most napok alatt megtapasztalhatta, mennyi az igazság a kormányfő kinyilatkoztatásában.

Ugyanis a MOK közgyűlése februárban felszólította a háziorvosokat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá. Erre válaszul az egészségügyért is felelős Belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy módosítanák a kamaráról szóló törvényt, ráadásul a múlt szombati Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azzal vádolta meg a kamarát, hogy visszaél a hatalmával, mert orvosokat fenyeget.

A MOK erre úgy reagált, hogy ők egyetlen háziorvos ellen sem indítottak és nem indítanak etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. „Az a hivatalos indok, hogy mi a hatalmunkkal visszaélve fenyegetünk kollégákat, akik együtt akarnak működni, végre akarják hajtani a kormányzati intézkedést, és etikai eljárásokat akarunk eszközként használni ellenük. Valójában egy esetben tettünk bejelentést etikai ügyben, és ezen kívül semmi más nem igaz” – közölte Kincses Gyula MOK-elnök még a parlamenti vita és szavazás előtt.


Mostantól az is dolgozhat orvosként, aki nem tagja a kamarának     Fotó: Pixabay


Nem tagadta ugyanakkor, hogy egy olyan vezető háziorvos ellen indult eljárás, aki az országos kórházfőigazgatótól kapja a fizetését, és presszionálta a kollégáit. „Ő volt az, aki visszaélt a hivatali helyzetével, az ott lévő kollégákat megfélemlítette. Semmilyen tényalapja nincs annak az ügynek, amelyre hivatkozva bevezetnék az új törvényt” – mondta az elnök.

Mindenesetre a hatalom lépett, és a parlamenti vitában Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára kijelentette, „a legsötétebb kommunista időket” idézi az, hogy a kamara nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét és részt vennének a területi ügyeleti ellátásban. Ugyanakkor az új ügyeleti rendszert a hazai egészségügy modern vívmányának nevezte.

A szavazás egy pillanatig sem volt kétséges a kormány kezdeményezésére 122 igen szavazattal, 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a parlament a kamarai törvény módosítását. Ez megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát, és kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység.


Az új ügyeleti rendszert a hazai egészségügy modern vívmányának nevezi a kormány      Fotó: Freepik


A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni. Eddig egyébként csak azok dolgozhattak orvosként, akik tagjai voltak a kamarának, mostantól ez nem lesz feltétel. A MOK jelenlegi tagjainak is nyilatkozniuk kell arról, hogy tagok akarnak-e maradni, ha ezt 30 napon belül nem teszik meg, a tagságuk automatikusan megszűnik.

A jogszabály a folyamatban lévő és a jövőbeli etikai eljárásokat is kivette a MOK kezéből, és az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezik át, ahogy az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódex felett.

Főkép forrása:
parlament.hu

További cikkek