Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Észak-Korea tagadja, hogy katonailag együttműködne Oroszországgal

10perc.hu
2024. 10. 22.
Észak-Korea tagadja, hogy katonailag együttműködne Oroszországgal

Észak-Korea tagadta, hogy katonákat küldene Oroszországba az ukrajnai háborúhoz. Szöul állításait "alaptalan pletykának" nevezték.

Hétfőn Észak-Korea hivatalosan cáfolta, hogy csapatokat küldene Oroszországba az ukrajnai háborúban való részvétel céljából - közölte az ATV. Phenjan egyik képviselője az ENSZ-ben "alaptalan pletykának" minősítette Szöul állításait, miszerint Észak-Korea mintegy 12 ezer katonát készülne Oroszország támogatására küldeni.

"Ami az Oroszországgal való úgynevezett katonai együttműködést illeti, küldöttségem nem érzi szükségét, hogy kommentálja ezeket az alaptalan, sztereotip pletykákat" - mondta az észak-koreai képviselő. Továbbá hozzátette, hogy Szöul állításai "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság imázsának beszennyezésére és a két szuverén állam közötti legitim, baráti és együttműködő kapcsolatok aláásására irányulnak."

A dél-koreai külügyminisztérium már bekérette Oroszország szöuli nagykövetét, hogy magyarázatot követeljen a helyzettel kapcsolatban. A szöuli elnöki Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) ülést hívott össze a jelentett helyzet értékelésére, mivel a Nemzeti Hírszerző Szolgálat információi szerint Észak-Korea valóban katonákat állomásoztat Oroszország távol-keleti részén.

A jelentés szerint a műholdfelvételeken láthatóak a már ott lévő észak-koreai csapatok. Az NSC figyelmeztetett, hogy a fejlemény "jelentős biztonsági fenyegetést" jelent mind Dél-Korea, mind a nemzetközi közösség számára, és "durva megsértése" az ENSZ biztonsági tanácsi határozatainak, amelyek tiltják a katonai együttműködést Észak-Koreával.

Kim Tedzso, a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó, keddi tájékoztatóján kijelentette, hogy Dél-Korea válaszlépéseket fog tenni az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés szintjének megfelelően, de részletekbe nem bocsátkozott. 

Főkép forrása:
John Pavelka/Wikimedia Commons
Címkék:
#Oroszország

További cikkek