Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A világ legrövidebb repülőútja

10perc.hu
2024. 10. 20.
A világ legrövidebb repülőútja

Az Egyesült Királyságban közlekedik a világ legrövidebb repülőjárata, amely alig egy perc alatt teljesíti a távot.

A Loganair légitársaság által üzemeltetett járat Westray és Papa Westray szigetei között közlekedik, az Orkney-szigetcsoport északi részén. A repülési idő mindössze másfél perc, de a legrövidebb út 53 másodperc volt. Összehasonlításképp: egy Pot Noodle elkészítése négy percet vesz igénybe - írta a Mirror.

A járat a Loganair skót légitársaság egyik régóta üzemelő útvonala, amely már 1967 óta közlekedik, és azóta tartja a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőjáratának rekordját. Az útvonal hosszúsága mindössze 1,7 mérföld, ami nagyjából megegyezik Edinburgh repülőterének kifutópályájával.

A járatot elsősorban diákok, tanárok és egészségügyi szakemberek veszik igénybe, akik a Papa Westray szigeten található régészeti helyszínekre látogatnak, vagy a sziget lakóinak nyújtanak segítséget. Azonban a gyors és egyedülálló repülési élmény az utóbbi években a turisták körében is népszerűvé vált.

A repülőgép mindössze nyolc férőhelyes, egyetlen pilótával, és rendszeresen közlekedik az Orkney-szigetek repülőtere között. Aki azonban lassabb utazásra vágyik, az választhatja a kompot is, amely körülbelül 25 perc alatt teszi meg a három mérföldes utat.

További cikkek