Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fico kormánya szigorítaná a szlovák nyelvtörvényt

10perc.hu
2024. 10. 18.
Fico kormánya szigorítaná a szlovák nyelvtörvényt

A Robert Fico vezette szlovák kormány tervei szerint szigorítani kívánja a nyelvtörvényt, amely bírságokat helyezne kilátásba a magyar többségű településeken.

A Robert Fico vezette szlovák kormány tervei szerint szigorítani kívánja a szlovák nyelvtörvényt, amely várhatóan jelentős hatással lesz a magyar kisebbség jogaira, különösen a magyar többségű településeken. A javaslatot Martina Šimkovičová, a szélsőjobboldali kulturális miniszter terjesztette elő, aki hangsúlyozta, hogy a szigorítás nem a magyar kisebbség ellen irányul. Azonban a tervezet értelmében bírságot szabhatnak ki azokra a településekre, ahol a helyi önkormányzatok a szlovák nyelv helyett a magyart használják a hivatalos tájékoztatásokban, például a közérdekű hirdetményekben - közölte a Népszava alapján a Telex.

A szigorítással kapcsolatos indoklás szerint a kormány célja az „államnyelv státuszának megszilárdítása, valamint a hatékony állami felügyelet garantálása”. A Szabadság és Szolidaritás (Sas) nevű szlovák liberális párt képviselői már kifejezték ellenállásukat a tervezett módosítás ellen, hangsúlyozva, hogy a jogszabály visszalépés lenne a kisebbségi jogok terén és „nacionalizmussal átitatott” intézkedés, amely a 1990-es évek gyakorlatához hasonlítja Szlovákiát.

A javasolt nyelvtörvény szigorítása különösen az olyan településeket érintheti, ahol a magyar kisebbség túlsúlyban van, és ahol a helyi közigazgatás eddig a magyar nyelvet részesítette előnyben. Ilyen esetekben a szlovák nyelv használata kötelező lenne, sőt, a földrajzi neveket is szlovák nyelven kellene feltüntetni, ami tovább korlátozná a helyi magyar közösségek önrendelkezési jogait.

A magyar kormány eddig nem adott hivatalos választ a szlovák kormány javaslatára, azonban Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint a magyar kormány „szorosan figyelemmel kíséri” a szlovákiai nyelvtörvény esetleges módosítását, és elvárja, hogy „ne legyen semmifajta visszalépés a kisebbségi jogok terén”. Szijjártó szerint a pozsonyi magyar nagykövet már egyeztetett a szlovák kormány kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosával, de a kisebbségi biztos hatásköre korlátozott, hiszen ha a parlament megszavazza a módosítást, akkor a jogszabály ellen nem tud fellépni.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek