Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ukrajna egyre pesszimistább

10perc.hu
2024. 10. 15.
Ukrajna egyre pesszimistább

A Der Spiegel szerint Ukrajna kimerülőben van, és komoly viták kezdődtek Kijevben a megszállt területek visszaszerzésének lehetőségeiről.

A Der Spiegel egy hosszú elemzésben arról számolt be, hogy Ukrajna kifáradóban van, ahogy az ország a háború harmadik telével néz szembe. Az ukrán lakosság háborús fáradtsága egyre nyilvánvalóbb, miközben a nyugati támogatás nem érkezik elég gyorsan, a katonák pedig kimerültek - írta a Portfolio.

Joe Biden amerikai elnök továbbra is habozik engedélyezni az ukrán támadásokat orosz területeken belül, és ha Donald Trump nyeri meg a következő elnökválasztást, az Ukrajna számára még nehezebb helyzetet jelenthet. Egy magas rangú ukrán tisztviselő a német lapnak kijelentette: „Mindegy, hogy Trump vagy Harris, az amerikaiak lassan visszahúzódnak”. Hozzátette, hogy a katonák közül sokan már elvesztették harci kedvüket, és „Az emberek már nem igazán akarnak harcolni”.

Kijevben először merült fel komolyabban a kérdés, hogy lemondjanak a megszállt területek visszaszerzésének teljes céljáról. Az ukrán tisztviselő elismerte: A békéhez kompromisszumok kellenek, ezért Oroszország számára is kedvező feltételeket kell teremteni.

Miközben az orosz hadseregnek is megvannak a maga korlátai, különösen a páncélos veszteségek nagyok, a háború mindkét fél számára hatalmas emberi áldozatokkal jár. Az orosz veszteségek száma elérheti a 200 ezret, míg Ukrajnában 80 ezer katona eshetett el. A Der Spiegel szerint „Az ország kivérzik”.

Az ukránok háborús optimizmusa is egyre csökken: míg a konfliktus kezdetén még 80 százalékuk hitt a győzelemben, mostanra csak 60 százalékuk maradt bizakodó. A háború folytatásának támogatottsága is csökkent: azok aránya, akik bármeddig folytatnák a harcot, 72 százalékról 63 százalékra esett vissza.

A cikk arra is rámutat, hogy Kijevben egyre többen vitatják meg azt a lehetőséget, hogy Ukrajna a NATO-tagságért cserébe lemondjon a megszállt területek egy részéről, ahogy az NSZK és NDK helyzete is hasonló volt a hidegháború idején.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek