Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin a nukleáris elrettentés új megközelítéséről beszélt a Biztonsági Tanács ülésén

10perc.hu
2024. 09. 26.
Putyin a nukleáris elrettentés új megközelítéséről beszélt a Biztonsági Tanács ülésén

Putyin a Biztonsági Tanács ülésén a nukleáris elrettentés új megközelítését javasolta az orosz katonai fenyegetések és kockázatok fényében.

2024. szeptember 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnök a nukleáris elrettentés területén esedékes változásokról tárgyalt az orosz Biztonsági Tanácsban. Az ülésen Putyin javasolta a nukleáris erők alkalmazásával kapcsolatos megközelítések „korrekcióját” és a nukleáris elrettentéssel kapcsolatos állami politika aktualizálását. Az orosz elnök szerint a változások szükségessége a „katonai-politikai helyzet alakulásából” ered, és figyelembe kell venni az új fenyegetéseket és kockázatokat, amelyek Oroszországot és szövetségeseit érinthetik - közölte a 444.

Az elnök beszédében hangsúlyozta: „A védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és a Biztonsági Tanács értékelte, hogy szükség van-e Oroszország megközelítéseinek kiigazítására a nukleáris erők esetleges alkalmazásával kapcsolatban.” Ennek következtében több pontosítás született, amelyek meghatározzák a nukleáris fegyverek bevetésének feltételeit.

Putyin külön kiemelte, hogy a nukleáris elrettentés akkor léphet életbe, ha Oroszország elleni agresszió történik, akár egy nem atomhatalom, akár egy atomhatalom támogatásával. Hozzátette, hogy nukleáris fegyverek alkalmazása szükséges lehet Oroszország és Fehéroroszország elleni támadás esetén, különösen akkor, ha „az ellenség hagyományos fegyverek használatával kritikus fenyegetést jelent szuverenitásunkra nézve.”

Az orosz elnök egyértelműen meghatározta, mikor kerülhet sor nukleáris fegyverek bevetésére: „Oroszországnak a nukleáris fegyverek használatára való áttérésének feltételei egyértelműen meg vannak határozva. Megfontoljuk ezt a lehetőséget, amint megbízható információkat kapunk a légi és űrbeli támadófegyverek tömeges bevetéséről és államhatárunk átlépéséről. Stratégiai és taktikai repülőgépekre, cirkálórakétákra, drónokra, hiperszonikus és egyéb légi járművekre gondolok.”

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz hatóságok rendszeresen fenyegetőznek atomfegyverek használatával. Nemrégiben Oroszország nukleáris fegyvereket telepített Fehéroroszországba, és mindkét ország közös nukleáris gyakorlatokat jelentett be. Az orosz diplomácia folyamatosan hivatkozik a nyugati országok Ukrajnának nyújtott katonai segélyeire, mint a nukleáris doktrína felülvizsgálatának okaira.

Főkép forrása:
Northphoto: Alexander Kazakov/Kremlin Pool

További cikkek