Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Megnövekedett a cézium-137 szint Norvégiában az orosz határnál

10perc.hu
2024. 09. 25.
Megnövekedett a cézium-137 szint Norvégiában az orosz határnál

Megemelkedett a cézium-137 szintje Norvégiában, Oroszország nukleáris tevékenységének növekedésére utalva.

Két, Oroszországgal határos norvég településen, Svanhovd és Viksjøfjell környékén a norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági Hivatal (DSA) szakemberei szeptember 9-én és 12-én cézium-137 radioaktív izotóp nyomaira bukkantak. Bár a kimutatott szint „nagyon alacsony”, mégis felveti a kérdést, hogy Oroszország esetleg újabb nukleáris kísérletet készít elő – számolt be a hvg.hu.

Bredo Møller, a DSA vészhelyzeti felkészülésért felelős munkatársa hangsúlyozta, hogy bár az izotópszint magasabb a szokásosnál, ez „nem jelent veszélyt sem az emberekre, sem a környezetre”. Az eset kapcsán további vizsgálatokat terveznek, hogy kiderítsék, mi állhat a háttérben. Egyéb radioaktív izotópokat azonban nem találtak az említett helyszíneken.

Az Interesting Engineering emlékeztetett arra, hogy egy orosz nukleáris kísérleti telep szeptember 17-én bejelentette: a „titkos létesítmény” „bármelyik pillanatban” készen áll atomkísérletek végrehajtására. Oroszország legutóbb 1990-ben hajtott végre nukleáris tesztet, de a jelenlegi geopolitikai helyzetben, ha a Nyugat továbbra is támogatja Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal, Moszkva elrettentés céljából újabb kísérleteket hajthat végre.

A cézium-137 izotóp az atomreaktorok működése során keletkezik, és korábbi nukleáris események, például a csernobili baleset után is széles körben elterjedt Európa felett. A mostani mérések azt sugallhatják, hogy valamilyen fokozott nukleáris tevékenység folyik Oroszországban, azonban a DSA megfigyelései szerint Észak-Norvégia és a finn Lappföld más részein nem mutattak ki emelkedett sugárzási szinteket.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Oroszország

További cikkek