Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Belépődíjat vezethetnek be Róma egyik látványosságánál

10perc.hu
2024. 10. 19.
Belépődíjat vezethetnek be Róma egyik látványosságánál

A római Trevi-kútnál tervezett jelképes belépődíj bevezetése célja a látogatótömeg csökkentése és a fenntartható turizmus előmozdítása.

A római Trevi-kút bevezetett jelképes belépődíja a város ikonikus látványosságának védelmét és a fenntartható turizmus előmozdítását célozza. Az olasz főváros hatóságai terveik szerint bevezetnék ezt a rendszert, hogy csökkentsék a látogatótömeget és ezzel együtt a környék túlzsúfoltságát - közölte a turizmus.com.

A Trevi-kút, amelyet a XVIII. században Niccolò Salvi olasz építész tervezett, minden évben több millió turistát vonz, ugyanakkor a látogatók számának növekedése problémákat okoz a terület biztonságában és a kulturális örökség védelmében.

Alessandro Onorato, Róma idegenforgalomért felelős városi tanácsosa hangsúlyozta, hogy a belépőjegy a római lakosok számára ingyenes lenne, míg a turisták számára egy jelképes összeg, mindössze 1 euró ellenében válna elérhetővé. Ezzel a lépéssel a városvezetés célja nem a bevételszerzés, hanem a látogatók számának ellenőrzése, hogy elkerülhetővé váljon a zsebtolvajok elszaporodása és a műemlékhez méltatlan magatartás, mint például „fagylalt vagy pizza fogyasztása” a szökőkút közelében.

Bár a belépőjegy bevezetése egyelőre csak javaslat, a városvezetés már most is intézkedéseket tesz a Trevi-kúthoz való hozzáférés korlátozására. A következő hónapban például karbantartási munkálatokra kerül sor, amelynek során a turisták csak korlátozott számban közelíthetik meg a kutat. A szökőkút tisztítását követően az érdeklődők a fölé emelt üveghídról figyelhetik a munkálatokat. Ez az időszak lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy tanulmányozzák a turisták áramlását a műemlékhez, és szükség esetén további intézkedéseket vezessenek be a látogatottság szabályozására.

Róma évente átlagosan 35 millió turistát vonz, és ez a szám 2025-re várhatóan még tovább nő, mivel az év különleges eseményei, mint például a Szent Péter Bazilika szentelése, újabb látogatókat vonzanak. Ezen kívül az olasz kormány, a múlt héten bejelentette, hogy a forgalmas városok, köztük Róma és Firenze, idegenforgalmi adójának emelését is fontolóra veszik. Ha a javaslatot elfogadják, a látogatóknak személyenként és éjszakánként 25 eurót kellene fizetniük a szálláshelyeken. A turizmus ágazatának vezetői, mint a helyi vendéglátóipar képviselői, aggódnak a javasolt adóemelés miatt, mivel sokan úgy vélik, hogy ez hátrányosan érinti a látogatók számát és elriasztja őket az olaszországi utazásoktól. Róma idegenforgalmi tanácsosa, Onorato hozzátette, hogy a város vezetése azt szeretné, ha a rövid távú lakáskiadások számát is korlátozhatná, hogy csökkentsék a város történelmi központjára nehezedő nyomást. Jelenleg azonban csak a vendéglátóhelyek számának csökkentése áll a hatáskörükben, amellyel szintén a turizmus fenntarthatóságát szeretnék előmozdítani.

További cikkek