Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Tű nélküli oltás Magyarországon

10perc.hu
2024. 10. 15.
Tű nélküli oltás Magyarországon

Magyarországon először alkalmaznak olyan orvostechnikai eszközt, amely tű nélküli, fájdalommentes oltások beadását teszi lehetővé.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a daganatos betegséggel küzdő gyermekek számára teszi elérhetővé ezt az innovatív megoldást, amely jelentős könnyebbséget jelent a kis betegeknek a hagyományos oltásokhoz képest. A tűtől való félelem így nagymértékben csökkenthető, és a gyermekek szorongása is oldható – közölte az Economx.

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 6,2 millió forintos támogatása révén négyezer oltás beadását teszi lehetővé a kórház számára. Az intézmény elsőként alkalmazza ezt a technológiát Magyarországon, különösen a hemato-onkológiai betegek számára. A tűmentes oltások bevezetéséről Nagy Anikó, a kórház főigazgató főorvosa úgy nyilatkozott: „A daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek sok nehézségen mennek át mind a kezelés, mind a rehabilitáció során, éppen ezért nagy könnyebbség számukra, hogy az egyedi oltási rendjükben legalább az ajánlott oltásokat a jövőben tűszúrás nélkül kaphatják meg egy olyan innovatív megoldásnak köszönhetően, amely szinte fájdalommentes és amelyet elsőként alkalmazunk Magyarországon.”

Az úgynevezett JET-injektor egy speciális eszköz, amely tű helyett nagy nyomású gyógyszersugarat juttat a testszövetbe. Mészner Zsófia, a Heim Pál Intézet módszertani igazgatója szerint a magasnyomású injekció beadása egyszerű, de szükséges a személyzet megfelelő képzése az eszköz használatához.

Az új technológia elsősorban az egyéni oltási terv alapján beadandó védőoltások esetében használható, gyermekenként 5-12 oltásra nyújtva lehetőséget. Az eszköz bármely fél milliliteres adagú oltás beadására alkalmas.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek