Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Árvízvédelmi intézkedések: tilalmak és vadvédelem életben

10perc.hu
2024. 09. 19.
Árvízvédelmi intézkedések: tilalmak és vadvédelem életben

Az árvíz vadállatokra is veszélyes, tilalmak léptek életbe. Turisták és kutyasétáltatók figyelmét kérik a hatóságok a vadvédelem érdekében.

Az áradások nemcsak az emberek, hanem a vadon élő állatok számára is komoly veszélyt jelentenek. A természetvédők és helyi hatóságok fokozott figyelmet kérnek, hogy minimalizálják a vadállomány zavarását és védjék őket a pusztulástól - figyelmeztet a Greendex.

A Gemenc Zrt. és a Pilisi Parkerdő teljes erdőlátogatási tilalmat rendelt el az érintett területeken, különösen a vízpartok közelében. A turistákat és sportolókat arra kérik, hogy kerüljék el a veszélyeztetett erdőket, valamint legyenek figyelemmel az ott közlekedő vészhelyzeti járművekre.

A Szigetújfalu Polgárőr Egyesület arra figyelmeztetett, hogy a Duna árterületéről elmenekülő vadak a szárazföld felé keresnek menedéket, ezért ne sétáltassanak kutyákat, különösen ne szabadon engedve, mivel az állatok megriadva visszafordulhatnak a víz irányába, ami pusztulásukat okozhatja.

Csőzik László, Érd polgármestere szintén felszólította a helyieket, hogy kerüljék a gátakat és a Duna-partot, valamint a kutyasétáltatásnál is fokozott óvatosságot javasolt: 

„a kutyákat szigorúan pórázon sétáltassák, még akkor is, ha behívhatóak”

– írta Facebook-posztjában.

Az árvízhelyzet miatt tilos a vadászat, és életbe lépett a vadvédelmi intézkedés, amelynek keretében a vadásztársaságok felügyelik a vadállományt. 

Nem csak az a fontos, hogy ilyenkor ne zavarjuk a vadat, hanem az is, hogy a búvóhelyeiket háborítatlanul hagyjuk

 – mondta Ujhelyi Tamás vadász.

Az árhullám tetőzését több folyón is várják, Budapesten a hétvégére jósolják a legmagasabb vízszintet.



Főkép forrása:
Ítéljék el az állatkínzókat Facebook
Címkék:
#Árvíz

További cikkek