Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Érdemes figyelni a lódarazsak miatt a Balaton-felvidéken

10perc.hu
2024. 08. 20.
Érdemes figyelni a lódarazsak miatt a Balaton-felvidéken

Figyelmeztetést adtak ki a megnövekedett lódarázs populáció miatt a Balaton környékén.

A Balaton-felvidéken, különösen Paloznak felé vezető turistaúton, lódarazsak agresszív viselkedésével kell szembenézniük a kirándulóknak. A Bakonyerdő Zrt. Facebook-oldalán közzétett figyelmeztetés szerint a lódarazsak fészke a Nosztori Élményparktól délre, a kék háromszög turista jelzéssel ellátott úton található. Ebben az időszakban a rovarok különösen veszélyesek, ezért fontos, hogy a látogatók elővigyázatossággal közelítsenek - írta meg a Startlap.

Az augusztus végi és szeptember eleji időszakban az európai lódarázs életciklusa a legintenzívebb, és a fészkek ebben az időszakban a legnagyobb létszámúak. Ekkor zajlik a párzás is, ami fokozza az agresszív viselkedést. A Bakonyerdő Zrt. tájékoztatása szerint a lehűlések beálltával a lódarázskolónia tagjai elpusztulnak, és a rovarokkal való találkozás esélye jelentősen csökken.

A lódarazsak csípése rendkívül fájdalmas lehet, és darázscsípés-allergia esetén komoly egészségügyi problémákat okozhat. A Bakonyerdő Zrt. bejegyzése alapján sajnos már több csípés is történt az érintett útvonalon. Ha találkozunk a rovarokkal, fontos, hogy ne próbáljuk meg elűzni vagy csapkodjuk őket, mivel a magányos lódarázs veszély esetén olyan feromonokat bocsát ki, amelyek segítségül hívják a kolónia többi tagját. A legjobb védekezés, ha óvatosan távozunk a területről, nagy ívben elkerülve a lódarazsakat. Bár a lódarázs az erdő ökoszisztémájában hasznos, a túrázók számára igazi rémálom lehet, ezért fokozott figyelemmel érdemes közlekedni az érintett területeken.


Címkék:
#Balaton

További cikkek