Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Biztonsági fejlesztésekkel nyit újra a Rám-szakadék

10perc.hu
2024. 07. 18.
Biztonsági fejlesztésekkel nyit újra a Rám-szakadék

A természetkedvelők örömére, biztonsági fejlesztésekkel és új útvonalakkal várja a látogatókat újra a Rám-szakadék.

Július 18-tól újra látogatható a népszerű Rám-szakadék, miután a Pilisi Parkerdő Zrt. befejezte a terület átfogó geológiai és statikai vizsgálatát - írja a 24.hu. A közkedvelt túraútvonalat korábban sziklaomlás veszélye miatt zárták le ideiglenesen, hogy biztosítsák a látogatók biztonságát.

A Rám-szakadék Budapest környékének egyik legizgalmasabb természeti látványossága. A vulkáni eredetű szurdokvölgy mély, szűk falai és meredek sziklái miatt különösen nehezen járható, 

így az ide látogató túrázóknak mindig számolniuk kell a természet adta kihívásokkal. A sziklafalak instabilitása miatt kőgurulás és sziklaomlás is előfordulhat, így a szurdokot mindenki csak saját felelősségére látogathatja.

A Rám-szakadék bezárására a folyamatosan növekvő látogatószám, a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények, valamint a legutóbbi sziklaomlás miatt volt szükség. Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a sziklafalak állékonysága nem garantálható teljes mértékben, és az omlások előrejelzése is nehézkes. Ennek ellenére a Pilisi Parkerdő úgy döntött, hogy a szurdok megnyitása mellett új biztonsági intézkedéseket vezet be.

A szakadékban új elkerülő útvonalakat és lépcsőket építettek ki a legveszélyesebb szakaszoknál, és eltávolították az instabilitást okozó növényeket. 

Emellett tavasszal szakértők vizsgálják át az útvonalat, és a túrázók biztonsága érdekében segélyhívó pontokat is kialakítottak. Ezek a pontok lehetővé teszik a bajba jutott turisták gyorsabb mentését.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint a Rám-szakadék újra megnyitása fontos lépés a természeti értékek fenntartása és a biztonságos turizmus támogatása érdekében. A látogatók számára azonban továbbra is kiemelten fontos, hogy tisztában legyenek a szurdok veszélyeivel és felelősséget vállaljanak saját biztonságukért.


Főkép forrása:
Pilisi Parkerdő - Parkerdő az emberért Facebook
Címkék:
#Turizmus

További cikkek