Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ingyen ebéd, utazás és juttatás: Itt van Dánia új környezetvédelmi kezdeményezése

10perc.hu
2024. 07. 17.
Ingyen ebéd, utazás és juttatás: Itt van Dánia új környezetvédelmi kezdeményezése

Koppenhága új kezdeményezést indított, amely célja a fenntartható turizmus ösztönzése a városban.

A CopenPay nevű projekt keretében, amely jelenleg kísérleti fázisban van és augusztus 11-ig tart, turisták különféle juttatásokat kapnak, ha autó vagy taxi helyett tömegközlekedést vagy kerékpározást választanak - számolt be az EuroNews. 

Az ötletgazda, Mikkel Aarø-Hansen, a Wonderful Copenhagen vezérigazgatója szerint 

a jelenlegi utazási szokások nem fenntarthatók, és negatív ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. A fenntartható turizmus előmozdítása érdekében szükség van új kezdeményezésekre.

A programban részt vevő kéttucat cég közül például 

egy csónakkölcsönző ingyen szállítja vízre a turistákat minden kedden, ha közben segítenek a víz tisztán tartásában. Egy másik helyszínen, egy ételudvarban ingyen ebédet kaphatnak azok, akik a környéken összeszedik a hulladékot.

Az új zöld program nemcsak a város tisztaságához járul hozzá, hanem élményekkel is gazdagítja a turistákat. Mint ahogy Mads Pilegaard Sander, a csónakkölcsönző egyik vezetője mondja: 

"Ezzel mindenki csak nyer. Mi visszaadhatunk valamit a városnak, a turisták pedig élményekkel gazdagodnak, miközben segítenek nekünk megtisztítani a vízi utakat."

Az új kezdeményezés már most is pozitív visszajelzéseket kapott. Andy Saunders, egy ausztrál turista például elmondta: "Tudtam, hogy jó móka lesz, főleg, hogy egy barátom kislányával mentünk szemetet szedni. Úgy vettük, mint egy kalandot."

Koppenhága népszerű úti cél a turisták körében, azonban több problémát is okoz a környezetszennyezés. 

Például a National Geographic 2018-ban arról számolt be, hogy Dániában már olyan magas a környezetszennyezés, hogy a madarak műanyagból és egyéb eldobott szemétből építik fészkeiket.

Azóta a Dán Természetvédelmi Társaság hulladékgyűjtő kezdeményezéssel igyekszik megfékezni a természetes környezet pusztulását.

Lapunk korábban már megírta, hogy Németország is hasonló kezdeményezést vezetett be.

További cikkek