Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

20 fok helyett 41 fokos hőség van egy budapesti kórházban, leálltak a műtétek

10perc.hu
2024. 07. 12.
20 fok helyett 41 fokos hőség van egy budapesti kórházban, leálltak a műtétek

Az extrém hőség következtében több budapesti kórházban is átmenetileg leálltak az operációs tevékenységek.

Az Uzsoki utcai kórházban például az összes műtőt ki kellett üríteni a klíma-berendezések meghibásodása miatt – tudatta a Népszava.

Mivel még folynak a javítási munkálatok az egészségügyi ellátás átszervezésére kényszerültek: az Uzsoki és a budai Szent János kórházakban az intenzív hőség következtében átmenetileg szüneteltek az operációk. 

Az Uzsoki műtőiben 41,5 fokos, míg a Szent Jánosban 38 fokos hőség miatt kellett felfüggeszteni a beavatkozásokat, és közölték, hogy ideiglenesen nem tudnak új betegeket fogadni.

Ezek az intézmények jelentős részben látják el a főváros sérültjeit, így az átmeneti leállások miatt több beteg kerül másik intézménybe.

A kórházak azonnal jelezték a meghibásodást a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak, azonban a probléma javítása még várat magára.

A munkavédelmi és betegbiztonsági szabályok értelmében a műtőkben nyáron sem lehet magasabb hőmérséklet, mint 20-24 Celsius fok. A klímaberendezések hiánya nemcsak a levegő minőségét és hőmérsékletét befolyásolja negatívan, hanem növeli a fertőzések kockázatát is.

A kórházak klímatizálási problémája már öt éve megoldatlan. Legutóbb 2019-ben derült fény arra, hogy számos kórházi részleg, köztük a műtők és intenzív osztályok nagy része nem rendelkezik megfelelő hűtéssel.

További cikkek