Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ha zöld nyaralást tervezel, mutatjuk merre utazz

10perc.hu
2024. 06. 01.
Ha zöld nyaralást tervezel, mutatjuk merre utazz

Idén Spanyolország, Dánia és Szlovénia városai állnak az élen a legzöldebb városok között.

1. Valencia

Valencia 600 000 eurós díjat kapott, miután elnyerte az Európa Zöld Fővárosa 2024 címet. A város elkötelezett a fenntartható turizmus, a klímasemlegesség és a levegőminőség javítása iránt - írja a vjm.hu. Valencia büszkélkedhet lenyűgöző parkrendszerével, amelynek köszönhetően a lakosság 97%-a 300 méteren belül elérhet egy zöld oázist.


2. Elsinore

Elsinore egy tengerparti város Dánia északkeleti részén, az Öresundi-szorosnál, ahol a svédországi Helsingborggal együtt a Øresund régió északi kiemelkedését alkotja. Dánia Elsinore városa hatékony távfűtési rendszerekkel küzd az energiaválság ellen, miközben a szennyvízelvezetés korszerűsítésével javítja a vízminőséget. A lakosság és a helyi vállalkozások aktívan részt vesznek a zöldítésben, melynek eredményeként Elsinore elnyerte az Európai Zöld Levél Díjat (EGLA) 200 000 eurós díjjal.


3. Velenje

Velenje Szlovénia hatodik legnagyobb városa, mely a Šalek-völgy zöld dombokkal tarkított vidékén fekszik az ország északkeleti részén. Szlovénia Velenje városa is büszkén viselheti az EGLA címet, amit Elsinorral közösen érdemelt ki. Elsinore Szlovénia egyik első városa volt, és ma már a város kiemelkedik a lakossági szelektív hulladékgyűjtés széles körű bevezetésével.


Valencia, Elsinore és Velenje inspiráló példák arra, hogyan válhatnak a városok zöldebbé és fenntarthatóbbá. Kezdeményezéseik arra ösztönzik a többi várost, hogy kövessék példájukat, és tegyenek lépéseket egy élhetőbb jövőért. 

Civil és szakmai szervezetek zöld törekvései Budapesten is elkezdődtek, cél a zöldebb rakpart kialakítása. 

Hirdetés

További cikkek