Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Zöldebb lesz a rakpart: napozószékek, árnyékolók és ivókút is várja majd a pestieket

10perc.hu
2024. 05. 27.
Zöldebb lesz a rakpart: napozószékek, árnyékolók és ivókút is várja majd a pestieket

Nyáron folytatódik a pesti alsó rakpart fásítása, és a tervek szerint további fejlesztések is megvalósulnak. 

Idén a Lánchíd és Erzsébet híd közötti Duna-part is megújul: a Főkert beruházásában 8 fa ültetése mellett 365 négyzetméternyi biodiverz évelőfelület, párakapuk, automata öntözőrendszerek és árnyékolók kerülnek telepítésre. A rakpart teljes átépítésének tervezése is a végéhez közeledik, amely része a következő ciklus 300 milliárd forintos uniós fejlesztési csomagjának.

Zöldebb rakpart

A rakpart újabb szakaszán valódi, talajkapcsolatos fákat ültetnek. A legutóbbi, 2021-es átépítés során a pesti alsó rakparton 34 fa elültetése mellett gyalogos sétányt építettek a Margit híd és a Parlament között. Az idei projekt a Jane Haining rakpartot érinti a Lánchíd és az Erzsébet híd között.

A beruházás részletei

  • Fák és évelőágyások: 8 kétszer iskolázott fa és biodiverz évelőágyás
  • Párakapuk és öntözőrendszer: Tavalyi próbaév sikerére alapozva párakapuk és automata öntözőrendszer kerül telepítésre
  • További fejlesztések: Napozószékek, árnyékolók, kerékpártámaszok és ivókutak telepítése

Az automata öntözőrendszer a korábban telepített 29 növényláda locsolását is megoldja. A zöldfelületi fejlesztések a meglévő burkolatba illeszkednek, annak helyreállításával.

A fejlesztések az útpálya és partél közötti sávban valósulnak meg, így a rakpart jelenlegi forgalmi rendjét nem érintik. A munkálatok ütemezetten, szakaszonként zajlanak, biztosítva a rakparti hajók megközelítését és a gyalogos áthaladást.

A rakpart zöldítésének következő lépése a budapestiek szavazatai alapján, a Közösségi Költségvetés és egyéb költségvetési források felhasználásával valósul meg. A projekt a 2022-es szavazási időszakban nyertes ötletek (pl. Több növényzet a belvárosban, Közterületi gyalogos terek árnyékolása, Több pad a közterületekre) összevont megvalósítása.

Projekt ütemezése és költségek

  • Időszak: 2024. május 27. és augusztus 12. között
  • Költségkeret: Bruttó 195 millió forint

A rakpart teljeskörű átépítésének tervei hamarosan elkészülnek, széleskörű egyeztetéssel civil és szakmai szervezetek bevonásával, mint például Magyar Autóklub, Város és Folyó Egyesület, Magyar Közlekedési Klub. A tervek a BKK Budapesti Közlekedési Központ megbízásából, az Európai Unió TOP Plusz Komplex Klímaadaptációs és Közterület-megújítási programjának finanszírozásában készülnek.

Ez a fejlesztés része annak a 300 milliárd forintos csomagnak, amely Budapest 2029-ig tartó fejlesztését biztosítja, és a város fenntartható, élhetőbb környezetét célozza meg.

Főkép forrása:
Főkert Facebook oldala
Címkék:
#Budapest

További cikkek