Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mozgás receptre: Orvos írja fel a sportolást Magyarországon

10perc.hu/MTI
2024. 05. 15.
Mozgás receptre: Orvos írja fel a sportolást Magyarországon

A Mozgás receptre program elindításának egyik oka, hogy 4,5 évvel korábban halnak meg a magyarok, mert nem sportolnak, így rosszabb az egészségi állapotuk. 

Mozgás receptre elnevezéssel indul program, a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel - jelentette be a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz kiemelte, bár mindenki tudja, hogy az egészséghez mozgásra van szükség, a statisztikák szerint mégsem mozognak az emberek. Bíznak abban - tette hozzá -, hogy szemléletváltás érhető el, ha az orvos mondja: mozogni kell.

Az Eurobarométer felmérésében a magyarok 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem mozog, 15 százaléka nagyon ritkán, tehát a magyarok háromnegyede soha nem mozog vagy nagyon keveset - ismertette az államtitkár.

Összehasonlításképpen megemlítette, hogy Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több elkerülhető halálozási oknál Európában listavezető vagy dobogós Magyarország, a magyarok várható élettartama pedig átlagosan 4,5 évvel marad el az uniós átlagtól.

Révész Máriusz kiemelte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberek egészségi állapotáért az egészségügyi ellátórendszer csupán 18 százalékban felel, azt a genetika, a környezeti hatás és legnagyobb mértékben az életmód befolyásolja.

A Mozgás receptre program mintájául szolgáló projekt először Új-Zélandon indult el, majd a módszer elterjedt Svédországban és több más államban is - közölte Révész Máriusz.

Hozzátette: lehetőséget kaptak arra, hogy a népegészségügyi termékadó (neta) 10 százalékát a programra lehessen felajánlani, így 160 millió forintot fordíthattak a program elindítására.

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke, a Mozgás receptre program kezdeményezője az orvostudományban ismert ténynek nevezte, hogy több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás. Példaként említette, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében már a terápia kötelező része a sport.

A program megvalósításában az önkormányzatok a partnerek, amelyek össze tudják fogni a helyi háziorvosokat és a sportlétesítményeket - mondta Babai László.

Velkey György, a neta bölcsek tanácsának társelnöke, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt: fontos hasonló programot indítani a gyermekeknek is, mivel a számítógépezés és mellette a nassolás "egy új komplex betegségfaktor", amely kezelést igényelne.

További cikkek