Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nagy lehet a gond! Az orvosok fele kilépne az állami egészségügyből

10perc.hu
2023. 09. 22.
Nagy lehet a gond! Az orvosok fele kilépne az állami egészségügyből

Nyáron egy rendeletben törölték el a szakrendelőkben az orvosok számára járó munkaidő kedvezményt.

A járóbeteg szakellátók körében végzett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy felmérést, amire 1093 orvos válaszolt. „A kutatás alapüzenetei, hogy a szakellátó orvosok zöme idősebb generációba tartozik, ezért az egészségügyi kormányzat által bevezetett 8 óra rendelési idő igen megterhelő számukra” – mondta Kincses Gyula.

A kamara elnöke szerint a fokozott pszichés megterhelés a betegellátás minőségét veszélyeztetheti. Kiemelte: a rendelési idő és a munkaidő nem azonos fogalmak, az egyéb munkafeladatokat az orvosok szeretik saját időbeosztásuk szerint, akár home office-ban végezni.

„Ezeknek a problémáknak az együttes fennállása magyarázza azt, hogy a válaszadók 54 százaléka azon gondolkodik, hogy elhagyja a közegészségügyet, de ez persze nem jelenti azt, hogy ez meg is valósul” – hangsúlyozta Kincses Gyula.


A 6 óra rendelési idő mellé számos, nem feltétlenül a munkahelyen prompt végzendő feladat társul, ami heti átlagban kitölti a heti ötször 8 óra munkaidőt    Fotó: Freepik


Az economx.hu cikke szerint a változás az orvosok és egészségügyi dolgozók jogállását szabályozó egészségügyi szolgálati jogviszonyban (eszj) történt. Eszerint eltörölték azt a munkaidő kedvezményt, ami az eszj-ben dolgozó orvosokat illette meg bizonyos munkakörökben, illetve a szakrendelői rendeléseken.

Eddig a szakorvosi rendelőintézetben a szakrendelést ellátó orvosnak, a fogászati alap- és szakellátás orvosának, az iskolaorvosnak, a fogorvosnak, valamint a bőr- és nemibeteg-, onkológiai, tüdőgyógyászati, pszichiátriai, addiktológiai gondozóban foglalkoztatott orvosnak, 6 órás munkahelyen töltendő munkaidőkeret volt megállapítva. Ezt a kedvezményt vették el a rendeletmódosítással a nyár kellős közepén.

Egy szeptemberi egészségügyi konferencián Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: „Ma olyan magasak az orvosbérek, hogy meghaladják a nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosát, ekkora luxust nem engedhet meg a költségvetés magának, hogy 6 órás munkáért 8 órás munkabért fizessen az orvosoknak.”


A korábban 6 órában dolgozó orvosok jelentős része nem bírja és nem is akarja vállalni a nagyobb munkaterhelést     Fotó: Freepik


A kamara felmérése szerint az állami egészségügyet elhagyó orvosok egy része vagy nyugdíjba menne, vagy a magánellátásba megy dolgozni, vagy külföldre megy. De az is kiderült, hogy az orvosok egyharmadának semmilyen lehetősége nincs arra, hogy változtasson a helyzetén, vagyis vállalja a napi 8 órás munkát a szakrendelőben.

A felmérésben az orvosok

  • 25 százaléka azt mondta, hogy vállalkozóként napi 6 órában dolgozna tovább;
  • 18 százalékuk nem változtatna;
  • 16 százalékuk pedig illetménycsökkentés árán is a 6 órás munkát választaná;
  • 8 százalék pedig felmondana.

A MOK szerint az új rendelkezés - hogy a szakrendelőkben az orvosok nyolc órában dolgozzanak - konszenzus és átmenet nélküli bevezetése kialakult szokásokat, működési módokat, szerzett jogokat sért. A korábban 6 órában dolgozó orvosok jelentős része nem bírja és nem is akarja vállalni a nagyobb munkaterhelést - derül ki a felmérésből.

A 6 óra rendelési idő mellé számos, nem feltétlenül a munkahelyen prompt végzendő feladat társul, ami heti átlagban kitölti a heti ötször 8 óra munkaidőt. Emellett pedig az intézmények kubatúrája, humán erőforrás struktúrája sem teszi mindenhol lehetővé a megemelt rendelési idő alkalmazását - derül ki a MOK kutatásából.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek