386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kevesen nyaraltak itthon – horvátországi foglalások száma viszont nőtt!

10perc.hu
2023. 08. 30.
Kevesen nyaraltak itthon – horvátországi foglalások száma viszont nőtt!

A hazai vendégéjszakák száma tavalyhoz viszonyítva 17,7 százalékkal, 2019-hez képest 6,7 százalékkal esett vissza, ezzel szemben a horvát tengerparton 7 százalékkal nőtt.

Úgy tűnik, a háború, Soros, Brüsszel trió a hazai turizmust is aláásta, de legalábbis jelentősen csökkentette a nyári foglalások, a vendégéjszakák számát, valamint a bruttó közvetített szobaár-bevételt. A Szallas.hu által nyilvánosságra hozott adatok eléggé elkeserítőek.

A turizmussal foglalkozó portálon megtett, belföldi úti célú nyári foglalások száma 15 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, a visszaesés mértéke a 2019-es, pandémia előtti évhez képest 3,7 százalékos volt. A vendégéjszakák száma tavalyhoz viszonyítva 17,7 százalékkal, 2019-hez képest 6,7 százalékkal esett vissza, míg a brutális áremelkedések ellenére a bruttó közvetített szobaár-bevétel több mint 3,5 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.

Ugyanakkor az várható volt, hogy a kormányzati döntések miatt a SZÉP-kártyás fizetések aránya nőtt: tavaly a vendégek nyári foglalásaik 22,9 százalékát, idén pedig 23,2 százalékát fizették ilyen módon. A legnépszerűbb település 2023-ban Siófok volt, amelyet Budapest, Hajdúszoboszló, Eger, Gyula, Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros követett.


A horvátországi foglalások darabszáma tíz százalékkal, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az idén nyáron    Fotó: Facebook


A foglalások alapján az átlagos ár 12 ezer forint volt személyenként egy éjszakára, ami 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten. Az idén arányaiban többen választották az 1-2 éjszakás tartózkodási időt: ez a kategória a portálon leadott nyári foglalások 57,7 százalékát tette ki, ami tavaly 56,2 százalék, 2019-ben pedig 56,5 százalék volt. A foglalások harmada apartmanba, 27 százaléka hotelbe, 22 százaléka vendégházba, 14 százaléka panzióba és 6 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szólt.

Ami a hazai turisztikai szektorra elszomorító, hogy a horvátországi foglalások darabszáma tíz százalékkal, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az idén nyáron, a szeptemberi foglalások pedig tovább javíthatnak a számokon. A magyarok kedvencei Vir, Crikvenice, Njivice, Bibinje és Vodice voltak. Az átlagos ár 13 600 forint volt éjszakánként egy főre, ami 19 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Főkép forrása:
turizmus.com

További cikkek