Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ha ez így megy tovább, hagymahiány lesz a piacokon

10perc.hu
2022. 11. 21.
Ha ez így megy tovább, hagymahiány lesz a piacokon

Bő 10 százalékkal megy össze az idén az európai hagymapiac, az elmúlt öt éve legrosszabb eredménye várható, míg Magyarországon a 102 éve nem látott aszály és a szélkárok okoztak terméskiesést az idén.

A német Agrarmarkt Infomations-Gesellschaft-mbH (AMI) agrárinformációs szervezet becslése szerint gyenge lesz az idei európai hagymatermés, az utóbbi öt évben ez lesz a legrosszabb esztendő - írta hivatalos honlapján a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A 6,3 millió tonnára becsült volumen 13,4%-kal marad el a 2021-ben betakarított 7,3 millió tonnás mennyiségtől. Ennek egyik oka a termőterület jelentős, 9%-os visszaesése: az idén 105 ezer hektáron termett hagyma a tavalyi év 114,5 ezer hektáros területével szemben.

Magyarországon 2022-ben 910 hektár tavaszi vetésű és 383 hektár őszi vetésű vagy áttelelő vöröshagymát művelnek. A terület a 2010-es években folyamatosan csökken kisebb-nagyobb átmeneti növekedést mutató évektől eltekintve. Az áttelelő vöröshagyma területe jelenleg megközelítőleg azonos az előző évekhez viszonyítva.Az idei évben Magyarországon január végén, február elején két alkalommal is szélkár érte sok helyen a 3-4 leveles állományt, a szél által sújtott területeken sok helyen akár 50-60%-os kár keletkezett. Ez terméskiesést okozott, és minőséget is számottevően rontotta. A hozamok 25-80 t/ha között mozogtak, a megtermelt mennyiséget csendben levezette a piac, értékesítési probléma nem lépett fel, az árak igazodtak az európai termelői árakhoz.

A tavaszi vetésű vöröshagyma termesztését az idei évben az időjárás jelentősen befolyásolta. A március közepén vetett hagymák az országban sok helyen szélkárt szenvedtek április közepén, ami később egy 20% körüli terméskiesést okozott. A március végén vetett állományok ezt megúszták.

Az egész szezonra jellemző volt a 102 éve nem látott aszály, sok helyen tenyészidőben csak 40-50 mm csapadék volt. A magyar vöröshagyma teljes területe öntözött és az utóbbi 10 évben a mikroöntözés egyre jobban elterjedt, illetve pár termelő elkezdett foglalkozni a cseppszalagos öntözéssel. Az öntözés biztonsága miatt a hozamok az árutermelő gazdaságokban az aszály ellenére 50-80 t/ha között alakultak.A legnagyobb gondot a termesztési költségek 35-40%-os növekedése jelenti, ami igazodik az egész európai térséghez sújtó problémához, nem specifikusan hazai jelenség. Az árak, mint más zöldségfajok esetében is, szintén igazodtak az európai termelői árakhoz.

A betakarítást az augusztus végen és szeptember közepén esett nagy mennyiségű csapadék (50-80 mm) 15-20 késleltette, így a teljes terület 10%-áról október elején került a termés a tárolókba. A minőség elfogadható volt, sőt inkább jónak mondható.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek