Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Brutális árak jönnek a karácsonyi halpiacon – tavalyhoz képest 40 százalékos az emelkedés

10perc.hu
2022. 11. 20.
Brutális árak jönnek a karácsonyi halpiacon – tavalyhoz képest 40 százalékos az emelkedés

A pontyszelet kilós ára elérheti a 4 000 forintot, miközben az afrikai harcsa filéje túl is szárnyalhatja ezt az összeget.

Az infláció és a megszokottól eltérő, nagyon durva aszályos időszak a halgazdaságokban sem kímélte a termelőket. A temérdek gond ellenére, a Pénzcentrum információi szerint jó minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban. Igaz, méregdrágán!

Karácsonyig pedig már csak egyetlen hónap van hátra, így a gazdasági ágazat szereplői már javában készülnek, hiszen a hazai haltermelés közel 40 százaléka ilyenkor került a fogyasztók asztalára. Idén is arra lehet számítani, hogy a hazai haltermelők elsősorban az itthoni kiszolgálására törekednek.


Az afrikai harcsa filéjének kilójáért 4200 forintot is elkérhetnek    Fotó: Pixabay


És akkor jöjjenek az árak, amellyel a vásárlók találkozhatnak az üzletekben.
- 1 800 - 2 000 forint/kg az élő ponty,
- 3 500 - 4 000 forint/kg a pontyszelet,
- 3 800 - 4 200 forint/kg az afrikai harcsa filé.


A KSH havonta közzétett, hivatalos statisztikáiban folyamatosan monitorozva van a pontyszelet vagy pontyfilé átlagos fogyasztó ára kilónként. A legutóbbi, októberi adat szerint egy egységnyi, azaz egy kiló pontyszelet vagy pontyfilé átlagára 3 580 forint volt Magyarországon, ami 42 (!) százalékkal magasabb, mint 2021 októberében volt.

Főkép forrása:
MAHAL

További cikkek