Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ezt alaposan elszámolták! Kevés lesz a 14 százalékos nyugdíjemelés

10perc.hu
2022. 11. 15.
Ezt alaposan elszámolták! Kevés lesz a 14 százalékos nyugdíjemelés

Az átlagos nyugdíj szintjén havonta majdnem 2000 forintot veszítenek az érintettek, ami éves szinten a 22 ezer forintot is meghaladja.

Túl optimista volt a kormány, amikor a nyugdíjak éves 14 százalékos emelése mellett döntöttek, az ugyanis kevés lesz a kormányzati cél teljesüléséhez – írta elemzésében az Mfor. A gazdasági lap cikke szerint a nyugdíjak értékállóságának megőrzéséhez az éves átlagos infláció mértékével kéne emelni a nyugdíjakat, de közlésük szerint „nem jön ki a matek”.

Az rtl.hu szerint a 14 százalékos emelkedés ugyanis csak akkor segítene, ha a nyugdíjas infláció az év utolsó két hónapjában csökkenne, de a várakozások és prognózisok alapján erre kevés esély mutatkozik. Épp ellenkezőleg: sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy tovább emelkedik az infláció, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is decemberi tetőzéssel. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 25 százalékos rátát is esélyesnek tart.

Az Mfor úgy véli „az az egészen elképesztő helyzet is kialakulhat, hogy decemberben 27 százalék körül alakul a nyugdíjasok kosara alapján számolt infláció”, és ebben az esetben az átlagos nyugdíj szintjén havi szinten majdnem 2000 forintot veszítenek az érintettek, ami éves szinten a 22 ezer forintot is meghaladja.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek