Bár a vadgazdálkodás Magyarországon is fontos, így is mindössze kétadagnyi vadból készült ételt esznek meg a magyarok fejenként 365 nap alatt – írta az Agrárszektor. Emiatt persze nem is lehet minden sarki hentesnél kapni, de az árak a tavalyihoz képest jelentősen megnőttek, és az emelkedés – sajnos – folytatódik.
Mennyibe került tavaly és most?
- szarvascomb (1kg): 2500 forint tavaly, most egészben 2900 forint, csont nélkül, fagyasztva 5000 forint is lehet;
- szarvas lábszárhús (1kg): közel 2000 forint tavaly, most 2700 forint;
- csont nélküli vaddisznógerinc (1kg): 3200 forint, most 4500 forint;
- csont nélküli őzcomb (1 kg): 4000 forintot körül mozgott tavaly, most 4600 forint, de találkozhatunk 7500 forintos árral is.
Bár a vadhúsok egészségesek, sőt fenntartható forrásból származnak, a történelmi éves drágulás bizony ezeknek a termékeknek az árát sem kíméli. És hogy mennyire nem, az jól látszik a szakemberek jóslataiból: rövidesen újabb 35-40 százalékkal nőhet a vadhúsok ára az infláció és a költségek emelkedése miatt.