393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Zakatol az egészségügy! A Honvédkórházban nincs teljes fizetés, Mosonmagyaróváron létfontosságú osztályok nem üzemelnek

10perc.hu
2023. 05. 01.

A Honvédkórház azt ígérte, hogy a következő kifizetések már egy összegben fognak történni, míg a mosonmagyaróváriak miniszteri megbízott küldésében reménykednek.

Továbbra is csúszik a pótlékok kifizetése az orvosok és szakdolgozók részére a Honvédkórházban. Olyannyira, hogy az idén az intézmény dolgozói még nem kaptak teljes fizetést - értesült az ATV Híradója. Ezt a Magyar Orvosok Szakszervezete is megerősítette, amely közölte, "a bérszámfejtés sem átlátható". A Honvédkórház azt ígérte, hogy a következő kifizetések már egy összegben fognak történni.

Márciusban jelent meg először a hír, hogy a Honvédkórház néhány munkatársai nem kapott még fizetést ebben az évben. Sok orvos és ápoló pedig csak a bérének egy részét kapta meg. A helyzet azóta sem oldódott meg, sok orvos és szakdolgozó még mindig kevesebb bért kap, mint amennyi szerintük a havi fizetésük lenne.


Idén a Honvédkórház dolgozói még nem kaptak teljes fizetést     Fotó: ATV


Elek Norbert, a Magyar Orvosok Szakszervezetének helyi csoportvezetője úgy fogalmazott, hogy az intézményben háromezren dolgoznak és csaknem mindenki érintett. Hozzátette, a januári átszervezés nagyjából 40 ezer forintot vett ki a dolgozók zsebéből, most viszont egyéb juttatások késnek.

"A műszakpótlékok, ügyeleti díjaknak a kifizetése sem történik még meg rendesen, tehát ez nem azt jelenti, hogy nem kapjuk a pénzeket, hanem azt, hogy nem tudjuk leellenőrizni pontosan, jól kaptuk-e" - tette hozzá Elek Norbert.

Súlyos válságba került a mosonmagyaróvári kórház, a polgármester szerint egy miniszteri megbízottal lehetne megmenteni az intézményt – írja az RTL. A százezer főt számláló város kórházában ugyanis jelenleg nem üzemel sem az intenzív osztály, sem a traumatológia. Hétvégére pedig bezár a szülészet és a gyermekosztály is.


Az összeomlás szélén áll a mosonmagyaróvári kórház    Fotó: RTL


Az Orvosi Kamara megyei elnöke szerint a szakemberhiány és az alulfinanszírozottság a probléma oka. ,,Műteni azt nem tudnak, de mondjuk egy csonttörést azt el tudnak látni, viszont a kontrollokat azt hivatalosan már más városokban fogják" – mondta Szijjártó László. A Kórházi Főigazgatóság közben azt ígérte, a legszükségesebb ellátásokat mindenképpen vissza fogják állítani.

Csütörtökön rendkívüli közmeghallgatást szerveztek az üggyel kapcsolatban. A helyiek arra panaszkodtak, hogy a 40 kilométerre lévő Győrbe kell utazniuk ellátásért, ott is kezd már megtelni a kórház. Sőt, mivel ennyire megnőtt a terhelés, a várólisták is sokkal hosszabbak lettek.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek