392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Veszélyes lehet az egészségünkre a tésztafőzés! Mutatjuk, mi a helyes módszer

10perc.hu
2023. 03. 06.
Veszélyes lehet az egészségünkre a tésztafőzés! Mutatjuk, mi a helyes módszer

A fedő nélkül főzés lehetőséget teremt arra, hogy az elpárolgó klóros és jódos vegyületek szabadon távozzanak, a tészta leszűrése pedig rengeteg szennyeződést is eltávolíthat.

A tészta főzővizét, mely legtöbbször csapvíz, jellemzően előre megsózzuk főzés előtt. Viszont egy friss tanulmány szerint a csapvízben maradó klórmaradványok és a jódozott sóban található jód miatt káros vegyületek keletkezhetnek a főzés során – tudta meg a Házipatika.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) szerint az sem jó azonban, ha teljesen elhagyjuk a jódozott sót a főzésből. A kutatók kikísérletezték, mi lehet az a megoldás, amely nem károsítja az egészséget. Magyarország területének zöme ugyanis jódszegény, ennél fogva ez a fontos nyomelem az itthon termelt élelmiszerekben is jellemzően kevésbé van jelen, ezért teszik a sóba.


Csökkenti a káros melléktermékek képződésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához    Fotó: Pixabay


A jódhiány pajzsmirigyzavarokat, illetve terhesség során születési rendellenességeket okozhat. Éppen ezért fontos, hogy a tésztafőzés folyamatának tudatos újragondolásával számottevően csökkentsük a káros anyagok mennyiségét az asztalra kerülő ételben. Ennek érdekében érdemes

  • a tésztát mindig fedő nélküli lábosban főzni,
  • a megfőtt tésztát mindenképpen leszűrni és a főzővíztől megszabadulni,
  • a tésztát jódozott konyhasóval csak főzés után ízesíteni vagy a főzővíz sózásához jódmentes sót használni.

Ugyancsak csökkenti a káros melléktermékek képződésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához, ahogy a főzővíz jódmentes sókkal történő sózása is hasonló célt szolgál.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Egészség

További cikkek