EUR: 369,28 Ft
USD: 343,07 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,28 Ft
RON: 74,51 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Történelmi mélypont! Két hónap alatt több tízmilliárdos tartozást halmoztak fel a magyar kórházak

Egészség
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint az év második hónapjában már 33,8 milliárd forintra duzzadt a tartozásállomány, soha nem volt még februárban ekkora adóssága a kórházaknak.

Hatalmas adóssággal vágtak neki az újévnek az egészségügyi intézmények, a helyzet pedig januárban és februárban még többet romlott. A kórházak adóssága újabb 12,3 milliárddal nőtt februárban, így a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint az év második hónapjában már 33,8 milliárd forintra duzzadt a tartozásállomány – írta a napi.hu.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László a lapnak elmondta, soha nem volt még februárban ekkora adóssága a kórházaknak. Január végén egyébként 21,5 milliárdra rúgott az egészségügyi intézményeknél a felhalmozódott kifizetetlen számlák végösszege. Ez akkor történelmi csúcs volt, mivel egy hónap alatt 15 milliárd forint kifizetetlen számlát halmoztak fel az ellátók.


A kórházak adóssága újabb 12,3 milliárddal nőtt februárban    Fotó: Pixabay


Rásky László szerint az általános infláció mellett a kórházakat az energiaárak növekedése sújtja a legjobban. Ezt a helyzetet jelentősen segítheti, hogy a kormány március elején 11,8 milliárd forintot csoportosított át az intézmények rezsiszámláinak kiegyenlítésre. Tehát úgy tűnik, ezt a terhet kompenzálja a fenntartó, igaz, ma még nem tudható, vajon mely intézmények és milyen elvek alapján részesülnek majd ebből a forrásból.