EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Szeretnéd, ha a mosógéped vagy a hűtőd tíz évig javítható lenne? Mutatjuk az EU tervét

Otthon
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az új uniós tervezet értelmében a gyártóknak a jótállási, illetve a szavatossági időszak alatt kötelező lesz javítani a termékeket, kivéve, ha ennek a költsége magasabb, mint a termék kicserélése.

Igencsak jó hír a vásárlóknak, ugyanis az Európai Unió azt tervezi, hogy jelentősen megnöveli a háztartási gépek javítási kötelezettségeit. Az uniós tervezet újdonsága, hogy a kétéves szavatossági időszak után is kötelezné egyes termékkörök gyártóit arra, hogy biztosítsák a javítást a vásárlástól számított minimum öt, maximum tíz éves jogvesztő határidőig – derült ki a BDO Magyarország napi.hu portálnak eljuttatott közleményéből.

Ilyen termékek többek közt a hűtők, mosógépek, porszívók, televíziók, de az EU mérlegeli, hogy a kötelezettség az okostelefonokra és tabletekre is kiterjedjen. A javítási kötelezettség csak abban az esetben nem érvényes, ha ennek a költsége magasabb, mint a termék kicserélése.

Az Európai Bizottság emellett egy olyan online felület létrehozását is előírná, ahol könnyedén kereshetővé válhatnak a lokális javítószolgáltatók, szervizek, az ehhez kötődő kötelezően fenntartandó szolgáltatók köre, illetve transzparens módon összehasonlíthatóvá válnának az árazásaik.