388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Szakértő: „Azonnal mentőt kellett volna küldeni Gálvölgyi Jánoshoz”

10perc.hu
2023. 05. 12.
Szakértő: „Azonnal mentőt kellett volna küldeni Gálvölgyi Jánoshoz”

Ha valakinek légzési nehézsége és/vagy tudatzavara van, az azonnali mentőküldést kíván, tehát 1-es prioritású eset. Az OMSZ elismerte, hogy hibázott.

Az Országos Mentőszolgálat bejelentette, hogy belső vizsgálatot tart, vajon miért nem küldtek mentőt akkor, amikor bejelentést kaptak arról, hogy Gálvölgyi János fuldoklik és nagyon rosszul van. Mint megírtuk, a színművész kórházba került, és intentív osztályon fekszik kómában lélegeztetőgépre kapcsolva.

Nos, a vizsgálat szerint a mentésirányító hibázott, miszerint a bejelentőtől kapott információk alapján a 2-es prioritási kategóriába sorolta az esetet; az 1-es jelenti a közvetlen életveszélyt. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál elismerte mindezt, mondván, elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is. 

A vizsgálat megállapította, hogy a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.


Az OMSZ belső vizsgálata megállapította, hogy a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött     Fotó: Facebook/OMSZ


A mentőszolgálat közleményében kitért arra, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

A betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Fentieket alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul.

Kunetz Zsombor orvos, aki több mint húsz évet dolgozott a mentőszolgálatnál, a Klubrádió Esti gyors című műsorában elmondta, ha valakinek légzési nehézsége és/vagy tudatzavara van, az azonnali mentőküldést kíván, tehát 1-es prioritású eset.

Hangsúlyozta, nemcsak a diszpécsert kell vizsgálni, hanem az egész körülményhalmazt, amely rámutat arra, hogy a mentőszolgálatnál milyen rendszerhibák vezethetnek idáig. Vajon milyen képzést kap, milyen protokoll alapján dolgozik egy mentésirányító, milyen utasítások alapján végzi a munkáját. Továbbá: milyen bejelentésekhez kell mentőautót küldeni, milyen bejelentéseket utasíthat el, hány mentőautó állt rendelkezésre akkor, amikor a hívás Gálvölgyi János rosszullétéről megérkezett.

Főkép forrása:
Facebook/OMSZ

További cikkek