392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nem tudod kivárni, mire rád kerül a sor az egészségügyben? Ennyiért beelőzhetsz mindenkit a várólistákon

10perc.hu
2023. 04. 15.
Nem tudod kivárni, mire rád kerül a sor az egészségügyben? Ennyiért beelőzhetsz mindenkit a várólistákon

A mindenkinek javallott legalapvetőbb éves szűrések 12-50 ezer forintba is kerülhetnek, de negyven felett egyre többet kell vizsgálatra járni.

Az elmúlt három évben rengeteg magyar hanyagolta el azokat a szűrővizsgálatokat, amelyeket rendszeresen érdemes elvégeztetni. Sokan nem is tudják, a komoly betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepe van a szűrővizsgálatoknak. A Pénzcentrum friss gyűjtéséből az derül ki, mekkora kiadás lenne magánúton elvégeztetni az összes javasolt vizsgálatot életkortól és nemtől függően.

A legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrés állami ellátás keretében is elvégeztethetőek, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Aki mégis a magánszolgáltató mellett dönt, az elég széles skálán mozgó árakkal találkozhat.

Van szolgáltató, ahol a teljes vérkép már évek óta változatlanul 1000 forint körül mozog, ehhez azonban hozzájöhet még a mintavételi költség, amely vérvételi helyszínenként eltérő lehet, átlagosan 2000-3500 forint körül alakulhat. A nagylabor vizsgálat, akárcsak a vizelet vizsgálat kerülhet plusz 5-10 ezer forintba is, helyszíntől függően.

A teljes vizelet + üledék vizsgálatokat is találunk 1200-2000 forintért, ez is lehet azonban feláras, ha van mintakezelési költség. Aki egyszerre túlesne a laboron, vizeletvizsgálaton, és egyéb legalapvetőbb szűréseken (pl. EKG), annak érdemes a csomagajánlatokat is végignéznie, nem jár-e jobban azoknak a díjszabásával.


Van szolgáltató, ahol a teljes vérkép már évek óta változatlanul 1000 forint körül mozog     Fotó: Pixabay


A fogorvosi állapotfelmérés, konzultáció ára 5-10 ezer forint a legtöbb helyen. Amennyiben találnak is szuvas fogat, vagy más problémát, és kezelik azt, akkor a költségek is nőnek. Ha a konzultáció díja nem is, a kezelések költsége emelkedett az utóbbi időkben.

A magán tüdőszűrés egyik legvonzóbb jellemzője, hogy nem kell hozzá beutaló, vagyis a háziorvossal nem kell előtte egyeztetni, valamint a helyszínt is a beteg választhatja meg. Találhatunk már 6000 forintért is szolgáltatást, viszont az árak jellemző 20 ezer forint felett járnak a magánklinikákon. A mindenkinek javallott legalapvetőbb éves szűrések tehát 12-50 ezer forintba is kerülhetnek.

A fiatal nőknek évente ajánlott nőgyógyászati vizsgálatra és méhnyakrák szűrésre menni. Ez a magánszolgáltatóknál nagyjából 20 ezer forintnál kezdődik és attól függően, milyen vizsgálatokat végeznek (HPV-szűrés, ultrahang, citológia, stb.) akár 50 ezer forintig terjedhetnek a költségek.

A mammográfia szűrést is érdemes 3-5 évenként csináltatni, főként 30 éves kor felett. A legalapvetőbb vizsgálat 20 ezer forintnál kezdődik, leggyakrabban 30-33 ezer forintba kerül, a komplex emlővizsgálatért pedig 50-60 ezer forintot kérnek a magánszolgáltatók.


A 40 év feletti nők esetében fontos a csontsűrűség-vizsgálat elvégzése     Fotó: Freepik


3-4 évenként bőrgyógyászati szűrést is be kell iktatnia annak, aki vigyázni szeretne az egészségére. A konzultáció ára jellemzően 25 ezer forint körül alakul, de akár 40 ezer forintba is kerülhet szolgáltatótól függően. Amennyiben anyajegyszűrés is van az árban, vagy konkrét panasz is kivizsgálásra kerül, a költségek duplázódhatnak.

Ugyancsak fontos vizsgálat a pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahangja, mely során cisztákat, nyirokcsomó elváltozásokat, daganatot, göböket, gyulladást keresnek. Attól függően, mennyire széles körű a vizsgálat, és hol végeztetjük el, ára nagyjából 20 ezer forinttól 32 ezer forintig terjed. Ajánlott lehet mellkasröntgent is csináltatni, a vizsgálat ára 10-20 ezer forint között mozog.

A férfiaknak érdemes beiktatni ezek mellett még egy terheléses vércukorvizsgálatot is, melynek ára 5-30 ezer forintig terjedhet. Alapvető vércukorszint-, koleszterin és vérnyomásmérést egyes patikákban is végeznek, és csak a tesztcsík árát kell megtérítenünk. Természetesen a tesztcsíkos vizsgálat nem mutatja meg ugyanazt, mint az orvosi szakvizsgálat.

Férfiaknak mindenképpen ajánlott a hererák-, és a prosztatarák-szűrést is elvégezniük. Egy hereultrahang ára hasonló más diagnosztikai ultrahang-vizsgálatokéhoz. Akár már 20 ezer forintért is találni, de a leggyakoribb ár 28 ezer forint környékén mozog a magánszolgáltatóknál.


Az állapotfelmérés állami ellátás keretében is elvégeztethető     Fotó: Freepik


A fiatal férfiaknak ajánlott továbbá már 40 év alatt is elvégezniük valamikor a nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálatát, amely az agyi érszűkületeket deríti fel, megelőzhetővé téve egy esetleges stoke-ot. A vizsgálat ára a here és más ultrahang vizsgálatokhoz hasonló. Gyakran együtt van a pajzsmirigy vizsgálattal, a két vizsgálat ára együtt kedvezőbb, mint külön-külön végeztetve.

A férfiakat 40 felett már sokkal több betegség fenyegeti, ezért ahogy az egészségügyi kockázat nő, úgy bővül az ajánlott szűrővizsgálatok köre is. Az addigi szűrések mellett 40 év felett mindenkinek érdemes tumor markereket vizsgáló vérképet, mely nagyjából 20 ezer forint, de fontos, hogy ez esetben tájékozódjunk, hogy a mintavételi díj benne van-e már az árban, ha ilyen vizsgálatot végeztetnénk!

Ezen túl 40 felett már érdemes a vizeletvizsgálat mellett székletvizsgálatot is rendszeresen végezni, amelyből egy alap tenyésztéses vizsgálat 6-8 ezer forint. Ha van valamilyen elváltozás, panasz, vagy öröklődő hajlam, akkor mindenképp javallott a vastagbél vizsgálata CT-vel. Ez egy drágább fajta vizsgálat, melynek ára 60-100 ezer forint között mozog a magánklinikákon.


A komoly betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepe van a szűrővizsgálatoknak     Fotó: Freepik


A 40 év feletti nők esetében az addigi vizsgálatok mellett fontos a csontsűrűség-vizsgálat elvégzése. Akár 10 ezer forint alatt is találhatunk ilyen szűrést magánszolgáltatónál, máshol viszont 20 ezres költség is lehet a vizsgálat. Nem érdemes a kardiológiai vizsgálatokat sem elhanyagolni, melynek ára 20-50 ezer forint között mozoghat, de kiterjedtségétől függően még több is lehet. Ebben a korban a nőknek is ajánlott már a vastagbél vizsgálat CT-vel, akárcsak a férfiaknak.

A tumor markeres vérvizsgálat nők számára lehetséges, hogy drágább, mint a férfiaknak, mert nők esetén többféle tumor markerre történik a szűrés. Így a költség könnyen meghaladhatja a 20 ezer forintot is magánúton. Nőknek ugyancsak ajánlott 40 éves kor felett a nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata. A nők szűréseinek költségei így szintén könnyen meghaladhatják a 100 ezres tételt.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek