EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

A mentolos e-cigaretták jobban károsítják a tüdőt, mint a sima változat

Egészség
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A kutatásban 94 önkéntes vett részt, akik közül 25-en mentolos e-cigarettát használtak, a többiek pedig más ízesítésűt kaptak.

A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint a mentolos elektromos cigaretta sokkal több mérgező mikroszemcsét bocsát ki, mint a mentol nélküli változatok, így jobban roncsolja a tüdőt – számolt be a Daily Mail. A tudósok laboratóriumi körülmények között hasonlították össze a népszerű mentolos és nem mentolos elektromos cigaretták által kibocsátott gőzt.

A kutatásban 94 önkéntes vett részt, akik közül 25-en mentolos e-cigarettát használtak, a többiek pedig más ízesítésűt kaptak. Majd idővel tüdőszűrő vizsgálatra küldték a csoportot, amin kiderült, hogy a mentolos készítményt használók nehezebben vettek levegőt.

Szakértők szerint még a nikotinmentes e-cigaretta is számos olyan vegyületet tartalmazhat, amely potenciálisan károsíthatja a tüdőt, pedig egykor a dohányzásról való leszokás már-már biztonságos alternatívájaként tartották számon. Mostanra azonban egyre több tanulmány mutat rá, hogy az elektromos cigarettáknak jelentős kockázata van.