393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Lázadásra buzdít a MOK! A megfenyegetett háziorvosok szálljanak szembe a rendszerrel

10perc.hu
2023. 03. 23.
Lázadásra buzdít a MOK! A megfenyegetett háziorvosok szálljanak szembe a rendszerrel

Meglesz az ország történetének újabb kétharmada, ugyanis a ma praktizáló orvosok majdnem 66 százaléka a kamarában való maradás mellett tette le a voksát.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem érte el a célját a kormány azzal, hogy módosította parlamenti kétharmados többségével a kamarai törvényt, aminek egyetlen célja volt, hogy ellehetetlenítse a hatalommal szemben ellenálló Magyar Orvosi Kamarát. Ugyanis az orvosok döntő többsége – jóval az előírt határidő lejárta előtt – a MOK-ban való maradás mellett döntött.

Ma reggelig egyébként majdnem 23 ezren erősítették meg kamarai tagságukat azóta, hogy a parlament eltörölte a kötelező tagságot. Jelenleg körülbelül 33 ezer aktív orvos van ma Magyarországon, így az orvosok közel kétharmada gondolja már most úgy, hogy kamarai tag akar maradni – írta az mfor.hu.

Az ismét erőre kapott kamara azonnal hallatta is a hangját. Ugyanis a járási tiszti főorvosok által jegyzett, Népszava birtokába jutott dokumentum arra figyelmezteti az alapellátókat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, és vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet.


Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint egyértelmű, hogy nem a kamara, hanem a hatalom fenyegeti az orvosokat     Fotó: MOK


Az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná a munkáját az orvos. A MOK lázításra buzdít, és azt tanácsolja a fenyegető leveleket kapott orvosokat, hogy lépjenek fel a módszer ellen.

"Szegüljenek ellen, szerveződjenek pertársaságba azok a háziorvosok, akik fenyegető leveleket kaptak a járási tiszti főorvosoktól, hogy nem kötöttek önként szerződést az új ügyeleti rendszerről az Országos Mentőszolgálattal. Minden olyan agresszív lépés, amely a háziorvosokat elbizonytalanítja, vagy arra sarkallja, hogy inkább nyugdíjba menjenek, már az alapellátást veszélyezteti " – javasolta Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az érintetteknek.

Leszögezte azt is, hogy a kormányzati állításokkal szemben bebizonyosodott, nem a MOK fenyegeti az orvosokat, hanem a hatalom. Meg kell támadni a tisztiorvosi határozatokat, és azonnali mentességet kell kérni a bíróságtól. Ha a pertársaság megnyeri a pert, az csak azokra vonatkozik majd, aki belépett a pertársaságba. A törvény szerint az ügyeletet addig is el kell látni, de a szerződést nem kell aláírni, azt nem is javasolják senkinek.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek