395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Jön a büdös bogár szezonja! Mutatjuk, mit tehetünk ellene

10perc.hu
2023. 05. 07.

Nem csíp vagy harap, és nem okozhat károkat a bőrfelületünkön, vagy terjeszthet betegségeket, a legnagyobb veszélyt a terményekre és a különféle növényekre jelenti.

A bencepoloskának sokféle vicces neve van, akkor azonban már senki sem nevet rajta, amikor feltűnik az otthonában. Amellett, hogy kellemetlen látványt nyújt, kifejezetten káros rovarról van szó, amely a kertünkben, az erkélyünkön lévő növényeinkben, de még a dísznövényekben is kárt tehet.

Ha a büdös bogár a kertedben vagy a növényeid közelében tűnik fel, keresd meg a levelek alján a világoszöld tojásainak a csomóit, amelyek gyakran háromszög alakban, a biliárdgolyókhoz hasonlóan rakódnak le, majd törd össze azokat – írta a southernliving.com. Ha már kikeltek, a nem olajjal való permetezés segíthet az ellenük való védekezésbe, teljesen azonban valószínűleg nem szabadít meg tőlük.

A kifejlett egyedeket kézzel is leszedheted a növényekről, ami után egy vödör szappanos vízbe érdemes merítened. Azzal viszont vigyázz, hogy hajlamosak a növényről a földre hullani, ha megzavarják őket, így pedig az elkapásuk is nehézkes lesz. Súlyos fertőzés esetén bevethetsz szerves növényi rovarölő szert is, de ezeket csak tényleg végső esetben vesd be, mert a jó rovarokat is kiirthatják.

A büdös bogár valóban rászolgált a nevére. Ha megzavarják, a hasüregében lévő mirigyek szúrós szagot bocsátanak ki, amely védekező vegyületként funkcionálnak. Ugyan nem mérgező vagy veszélyes az emberekre vagy a háziállatokra, de az erős, változatos szag órákig is megmaradhat utána.


Kifejezetten káros rovarról van szó, amely a kertünkben, az erkélyünkön lévő növényeinkben, de még a dísznövényekben is kárt tehet    Fotó: budosbogar.hu


A jó hír az, hogy a büdös bogár nem csíp vagy harap, és nem okozhat károkat a bőrfelületünkön, vagy terjeszthet betegségeket. A legnagyobb veszélyt a terményekre és a különféle növényekre jelentik. Ezért amikor a konyhában, a hálószobában vagy a nappaliban tűnik fel, akkor leginkább csak kellemetlen, vagy esetleg néhány növényünket, palántánkat veszélyeztetheti.

A büdös bogarak kifejlett állapotban például a fák kérge alatt vészelik át a teret, de jól érzik magukat beltérben is, például a padláson, a falakban vagy a fészerekben. A lényeg számukra az, hogy száraz és kényelmes helyük legyen, ahol tavaszig elrejtőzhetnek. Ha ezt megtalálták, egy jellegzetes szagot válaszanak ki, hogy odavonzzák a társaikat.

A legtöbbször egyébként csak néhányukkal találkozhatunk a beltérben, akkor is inkább tavasszal, vagy egy enyhébb teli napon. Ilyenkor a legjobb, ha egyszerűen megfogod őket egy darab papírzsebkendővel (de úgy, hogy nem nyomod őket össze), vagy felporszívózod őket, ezután pedig dobd ki őket jó messzire.

Főkép forrása:
budosbogar.hu

További cikkek