EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Inkább gyógyítanának a sok igazolás megírása helyett

Egészség
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A gyerekorvosoktól napi több órát elvesz a valódi betegellátásból az, hogy orvosi igazolásokat kell írogatniuk gyerekeknek.

Igencsak aktuális probléma miatt írt levelet Kincses Gyula, az orvoskamara elnöke Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős BM-államtitkárnak. Ugyanis jelenleg az orvosokhoz érkező megkeresések 70 százaléka igazolások kérése, ami jelentős mértékben elveszi az időt a gyógyító, megelőző munka elől.

A Napi.hu összeállítása szerint a dolog aktualitását az adja, hogy a jelenleg is zajló influenzajárvány a gyerekeket sújtja a legnagyobb számban (44,3 százalék, a 60 év felettiek részaránya alig 8,4 százalék) az NNK adatai szerint. A szakember úgy véli, ezeknek az igazolásoknak nincs orvosszakmai értelme.

A jelenlegi jogszabályi környezetben nem tudják a gyermek hiányzását igazoltnak tekinteni orvosi igazolás hiányában az oktatási intézmények. Kincses Gyula indoklása szerint az utólagosan kiállított igazolások csak a szülő bemondásán alapulnak, mégis jogilag az orvos a felelős az általa kiállított igazolás tartalmáért.

A kormány álláspontja az, hogy az orvos nem háríthatja át a betegség miatt indokolt orvosi igazolás kiadását a szülőre.