EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Hiába tiltakoznak az orvosok, márciustól újabb két vármegyében elindul az új ügyeleti rendszer

Egészség
10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: Freepik

Március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer, az előkészületek az Országos Mentőszolgálat szerint jól haladnak.

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a kormány tervei szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében szervezték át az ügyeletet.

Noha az orvosok és az egészségügyi dolgozók többsége tiltakozik az új rendszer ellen, március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer, ami két elemből - háziorvosi ügyelet, majd sürgősségi ügyelet – áll. Mint azt rengeteg szakember elmondta, mindkét elem külön szakma, így hiba ezeket összemosni.


Életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló     Fotó: Freepik


Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében ezekben a vármegyékben is a 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, a változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.