392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Hiába tiltakoznak az orvosok, márciustól újabb két vármegyében elindul az új ügyeleti rendszer

10perc.hu
2023. 02. 24.
Hiába tiltakoznak az orvosok, márciustól újabb két vármegyében elindul az új ügyeleti rendszer

Március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer, az előkészületek az Országos Mentőszolgálat szerint jól haladnak.

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a kormány tervei szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében szervezték át az ügyeletet.

Noha az orvosok és az egészségügyi dolgozók többsége tiltakozik az új rendszer ellen, március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer, ami két elemből - háziorvosi ügyelet, majd sürgősségi ügyelet – áll. Mint azt rengeteg szakember elmondta, mindkét elem külön szakma, így hiba ezeket összemosni.


Életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló     Fotó: Freepik


Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében ezekben a vármegyékben is a 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, a változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek